Mark Hofman
Mark Hofman Apps 30 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Grootste irritatie Instagram en Facebook verdwijnt (maar dat kost je wel wat)

Meta maakt in Europa een einde aan advertenties op Facebook en Instagram. Aangezien we toevallig in dat werelddeel wonen, zou je denken dat het tijd is voor een feest. Maar zonder te betalen krijg je helemaal niets.

Vanaf vandaag bieden Facebook en Instagram echte abonnementen aan. De twee platformen willen een einde maken aan advertenties en de gebruiker daarvoor laten betalen. Of nou ja, willen…

Facebook en Instagram zonder advertenties

Advertenties op Facebook en Instagram zijn over het algemeen vrij irritant te noemen. Naast het feit dat ze buitengewoon accuraat zijn, verstoren ze het platform regelmatig. Gelukkig biedt Meta, het bedrijf dat verantwoordelijk is, een uitweg.

Gebruik jij Facebook en Instagram via de browser op je computer, dan zal die uitweg je 9,99 euro per maand kosten. Gebruik je een van de twee apps op je iPhone of Android-smartphone: tja, dan moet je 12,99 euro per maand betalen.

'Gevaarlijke' Spotify Wrapped voor Instagram verovert iPhone
Instagram (Afbeelding: Unsplash/Viralyft)

Een abonnement is beschikbaar voor gebruikers van 18 jaar en ouder die wonen in een EU-land, EEA-land of Zwitserland. Alle gekoppelde accounts zullen bij aanschaf van een dergelijk abonnement ook direct verlost zijn van advertenties.

Daar mag je overigens extra van genieten, want vanaf 1 maart 2024 zul je extra moeten betalen voor die accounts. Op web betaal je 6 euro extra per account en op iOS/Android moet je 8 euro per account betalen.

Meta moet wel

De abonnementen lijken een vriendelijke zet van Meta om de gebruikservaring voor ons, de fanatieke gebruikers, te verbeteren. Helaas is dat niet de reden achter de beslissing.

Meta staat onder druk vanuit de Europese Unie. Deze heeft zo haar bedenkingen over de manier waarop het Amerikaanse bedrijf gegevens verzamelt voor het tonen van advertenties.

@wantnl

Spotify Wrapped, maar dan gewoon het hele jaar 😍 #sporify #spotifywrapped #wrapped #apps #iphone #ios #android #techtok

♬ origineel geluid – WANT

“We respecteren het idee en het doel van de Europese regelgeving die voortdurend in ontwikkeling is en we zijn vastbesloten om eraan te voldoen”, zo laat Meta weten in een blogpost.

Met andere woorden: “We willen dit zelf ook niet, maar het moet van de baas.”

Hoe Tesla ervoor zorgt dat je elektrische auto minder snel gestolen wordt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!