Facebook weet ongelofelijk veel van je: op deze manier zie je wat precies

Apps Mark Hofman 6 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Facebook is een ontzettend populair platform waarmee jij makkelijk in contact blijft met vrienden en familie. Toch zijn er vaak negatieve berichten over te lezen die voornamelijk gericht zijn op de hoeveelheid data die opgeslagen wordt en hoe het bedrijf ermee omgaat.

In dit artikel vertellen we je niet alleen wat Facebook allemaal over je weet, maar hoe wat het vervolgens met die gegevens doet. Daarnaast leggen we ook uit hoe je zelf kunt inzien wat er allemaal bekend is over jou als gebruiker.

Facebook weet ongelofelijk veel van je, maar waarom?

Zonder dat jij je er misschien bewust van bent heb je een deal gesloten met Facebook. Jij mag het platform gratis gebruiken, maar dan mag het bedrijf vervolgens jouw gegevens verzamelen en in sommige gevallen zelfs doorverkopen. Althans, dat is in ieder geval iets wat het bedrijf meerdere malen heeft gedaan. Zo was Facebook in 2018 betrokken bij een schandaal waarbij de gegevens van gebruikers voor een gigantisch bedrag verkocht werden. Veel mensen zullen hun schouders ophalen en verder gaan met het leven. Maar er zijn ook zeker veel mensen die graag willen weten wat er precies met de data gebeurt.

Later in dit artikel leggen we je uit hoe je precies kunt zien welke gegevens er van jou bekend zijn bij Facebook, maar laten we eerst een kijken naar de “waarom” van dit verhaal. Waarom verzamelt Facebook al die gegevens aan jou? Het is eigenlijk vrij simpel: op die manier kan het bedrijf geld verdienen aan zijn gebruikers. Hoe meer gegevens er namelijk van jou bekend zijn, hoe specifieker Facebook advertenties kan verkopen aan bedrijven. Wanneer jij bijvoorbeeld veel interesse hebt in auto’s is de kans erg groot dat jij regelmatig een advertentie over auto’s voorbij ziet komen in je tijdlijn. Dat is in principe normaal voor dit soort platformen en bedrijven, maar Facebook gaat er wel heel erg ver in.

Facebook logo
Het logo (Afbeelding: Alex Haney)

Zo is het inmiddels bekend dat Facebook niet alleen je activiteiten op het platform zelf bijhoudt. Het bedrijf van Mark Zuckerberg let namelijk ook op het internetgebruik van jou en je vrienden buiten het platform om. Daarnaast is het in sommige gevallen zelfs zo dat wanneer jij iets koopt in een fysieke winkel, dat Facebook daar op de hoogte van is. Er worden dan ook verschillende zaken opgeslagen. Zo weet het bedrijf niet alleen welke smartphone je gebruikt, maar ook vanaf welke locatie je dat doet en voor hoe lang. Best wel creepy als je er goed over nadenkt.

Zo zie je welke gegevens er bekend zijn

Gelukkig beginnen de regels rondom cybersecurity steeds strenger te worden en ben jij als gebruiker in de mogelijkheid om, tot op een bepaalde hoogte, te bepalen welke gegevens er verzameld worden en welke niet. Daarbij moet de consument ook ten alle tijden de mogelijkheid geboden worden om zelf in te kunnen zien welke gegevens er bekend zijn. Iets dat je op Facebook dus ook kunt doen.

Het platform maakt het mogelijk om een bestand te downloaden waarin alle bekende informatie in te zien is. Dat doe je als volgt:

  • Ga op Facebook rechts bovenin naar Instellingen & Privacy
  • Selecteer de optie Instellingen
  • Kies links voor de optie Je Facebook gegevens
  • Op de derde regel zie je de tekst Je gegevens downloaden staan
  • Druk op het knopje Bekijken
  • Selecteer op het volgende scherm je datumbereik, indeling en mediakwaliteit.
  • Druk vervolgens op de knop Bestand maken
  • Het kan even duren voor het bestand gemaakt is, maar wanneer deze klaar is kun je het bestand bij het kopje Beschikbare kopieën voor Downloaden kiezen

Wanneer je dit gedaan hebt ontvang je een ZIP-file die je zelf even uit moet pakken. Vervolgens krijg je een hele waslijst te zien aan gegevens die Facebook verzamelt heeft. Op die manier weet je precies wat het platform van je weet en kan je voor jezelf beslissen of je daar comfortabel mee bent of niet.

Naast Facebook verzamelt Google ook veel gegevens van je. Benieuwd hoe dat zit? Lees dan dit artikel!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen