Mark Hofman
Mark Hofman Tablets, Laptops & Computers 6 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Patent: iPhone, iPad en Apple Watch draadloos op te laden met je MacBook Pro!

Apple kondigde afgelopen jaar de M1 MacBook Pro aan: een laptop die voorzien is van de eigen ARM-chip van Apple. Dat de overstap naar de eigen chip (Apple Silicon) veel meer mogelijk zou maken was bekend. Alleen wisten we nog niet helemaal hoe precies.

Dankzij twee toegekende patenten komt daar overigens verandering in. Apple zou namelijk met een MacBook Pro kunnen komen die je overige producten draadloos op zou kunnen laden. Denk hierbij aan een iPhone, iPad of Apple Watch!

Bijzondere MacBook Pro

De twee patenten zijn door de Amerikaanse Patent and Trademark Office toegekend aan Apple. Het gaat om een MacBook Pro die gebruikt maakt van een technologie dat erg veel lijkt op dat van MagSafe. Tijdens de onthulling van de iPhone 12-serie werd MagSafe onthuld en zagen we hoe we onze smartphone op kunnen laden met behulp van magneten. En die magneten kunnen in de toekomst dus ook in je Macbook Pro verschijnen. Hierdoor wordt het mogelijk om je iPhone en Apple watch bijvoorbeeld op te laden via de binnenkant van je MacBook Pro. Volgens het patent kun je de producten links en rechts van de trackpad neerleggen om te laden. Maar ook wanneer je de laptop dichtklapt is het mogelijk om draadloos te kunnen laden op de klep.

We zeiden het net al eventjes, maar de technologie wordt mogelijk gemaakt doordat er magneten in de MacBook Pro verwerkt zitten. Zo zitten er aan de binnenkant bijvoorbeeld drie magneten gevestigd. Hierdoor is het niet alleen mogelijk om links en rechts van de trackpad te laden, maar ook op de trackpad. Daarnaast zien we aan de buitenkant van de MacBook Pro maar liefst negen magneten zitten, waardoor het opladen van een iPad ook mogelijk wordt. Sterker nog: volgens het patent is het mogelijk om verschillende apparaten tegelijkertijd op te laden.

Het patent (Afbeelding: Patently Apple)

Meer mogelijkheden voor Apple

Het is zeker weten niet de eerste keer dat Apple met dit idee aan komt zetten. Zo verscheen dit patent voor het eerst in maart 2016 en kregen we destijds al een goed beeld van dit idee. Toch kunnen we niet anders concluderen dat dit concept in 2016 een veel grotere uitdaging was dan dat het anno 2021 is. Dat heeft alles te maken met het feit dat een van de vraagstukken destijds was hoe de iPhone en iPad deze laadmogelijkheid zou ondersteunen. Inmiddels is daar, door de komst van MagSafe, natuurlijk al een antwoord op gevonden. Ondanks het feit dat Apple nog geen iPad heeft uitgebracht die de technologie ondersteund, zal dit in de toekomst wel kunnen veranderen.

Naast MagSafe heeft Apple natuurlijk ook beschikbaar tot Apple Silicon. Hierdoor is het mogelijk dat het bovenstaande patent zomaar realiteit zou kunnen worden, omdat het Apple meer mogelijkheden biedt. Een MacBook Pro die producten draadloos oplaadt lijkt in ieder geval een heel stuk minder ver weg te zijn dan je in eerste instantie zou denken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!