Fallout review: heeft Prime Video hét antwoord op HBO Max?

Films & Series reviews Lucas van de Wetering 11 apr 2024
Leestijd: 6 minuten

WANT-redacteur Lucas van de Wetering was aanwezig bij de voor-screening van de eerste twee afleveringen van de nieuwe Prime Video-serie Fallout. Is de serie het waard om te kijken of kan je beter de games gaan spelen?

Fallout is gebaseerd op de gelijknamige videogame-reeks. De Amazon Prime Video-serie heeft acteurs zoals Ella Purnell (Yellowjackets), Walton Goggings (Invincible) en Michael Emerson (Saw). Het belooft dus veel goeds. Ook is de serie geproduceerd door niemand minder dan Jonathan Nolan, de broer van de Oscar-winnaar Christopher Nolan en scenarioschrijver voor films zoals The Dark Knight, Interstellar en Oppenheimer.

Als een groot fan van de Fallout-games ben ik zeer tevreden over de aanpak van Amazon Prime Video voor de serie. Het houdt zich goed vast aan het materiaal waarop het gebaseerd is, maar weet toch een eigen twist toe te voegen.

Het verhaal van Fallout op Amazon Prime Video (Zonder spoilers)

De Fallout-serie speelt zich af in hetzelfde universum als de gelijknamige videogame-reeks. In de Amazon Prime Video-serie maken we kennis met een wereld die vernield is door nucleaire kernbommen. Toen de bommen vielen probeerde iedereen te overleven. De rijke mensen sloten zichzelf op in grote Fallout-bunkers, ook wel Vaults genoemd.

Fallout op Amazon Prime Video speelt zich 219 jaar na die kernoorlog af. De mensen in de Vaults hebben ondertussen een hele gemeenschap opgebouwd. Alles in de Vaults is netjes en schoon en mensen kennen geen gevaar. Ze zijn dan ook al 200 jaar veilig onder de grond. In een van deze bunkers, Vault 33, maken we kennis met het hoofdkarakter Lucy MacLean, gespeeld door Ella Purnell.

Nadat Lucy zich opgeeft voor een trouwerij onderling Vaults gaan er allemaal dingen mis, waardoor ze gedwongen wordt om de ondergrondse bunkers te verlaten. Tijdens haar missie in de buitenwereld, komt ze erachter dat niet alles is zoals ze had verwacht. En ze merkt al snel dat in de post-apocalyptische bovenwereld niet alles zo soepel gaat als dat ze had gehoopt.

Blijft de Amazon Prime Video-serie dicht bij het bronmateriaal?

Fallout is overduidelijk gebaseerd op de games. Vanaf het begin voelt het direct alsof je net een nieuwe safe-file in een van de games hebt opgestart. Het begint in Vault 33, waar je de kalme en vredige sfeer van de Vaults leert kennen. Maar al snel vindt het verhaal een manier om de post-apocalyptische buitenwereld in te gaan.

Alles aan de Amazon Prime Video-serie schreeuwt Fallout. Van de blauw met gele pakken en de wereldvreemde natuur van de Vaultdwellers (de mensen uit de Vaults) tot de grauwe en gevaarlijke buitenwereld. Het past precies bij het bronmateriaal, zonder dat het zijn originaliteit verliest.

Fallout weet de cartoon kant en de duistere kant van de franchise goed mee te pakken. In beeld en in verhaal. De serie is duister, maar ook grappig. Je merkt een goede karakter-inleving van de Vaultdwellers, maar ook van de raiders en Brotherhood of Steel. Al met al voelt de serie als een uitbreiding van de wereld die gebouwd is in de videogames.

De duistere werkelijkheid van angstaanjagende Ghouls in Fallout
Walton Hoggings als The Ghoul in Fallout (2024) (Afbeelding: Amazon)

Fallout gaat zijn eigen richting uit

Ook al weet Fallout zich goed vast te houden aan het bronmateriaal, het is geen remake van een van de spellen. De serie brengt een compleet originele verhaallijn met ook compleet originele karakters. Het enige wat de serie meeneemt van de games is de wereld en wat er voor het verhaal van de serie gebeurd is.

Doordat Fallout op Amazon Prime Video ervoor kiest om een origineel verhaal te starten lopen ze ook minder het gevaar om dingen uit de games fout te doen. Want qua verhaal en karakters gezien, staat Fallout niet in verband met een van de games. Het is een slimme keuze geweest die heeft gezorgd voor veel vrijheid voor de makers van de serie.

Acteerwerk en personage-inleving is on-point

Een groot deel van de geloofwaardigheid van Fallout komt door de acteurs. Ella Purnell speelt de Vaultdweller Lucy MacLean. Lucy is opgegroeid in Vault 33, ze is dus altijd veilig geweest. Wanneer ze de buitenwereld in gaat komt ze dus met dingen in contact die je in de Vault nooit zou tegenkomen.

Purnell speelt de rol van Lucy erg geloofwaardig. Ze is constant beleefd tegen iedereen en probeert zelfs op gevaarlijkste momenten nog een vredige oplossing te vinden. Het is heel interessant om zo een beleefd personage als Lucy in de ruige buitenwereld te zien, waar manieren iets uit het verleden zijn.

Prime Video Fallout review: De meest unieke videogame-serie tot nu toe
Ella Purnell als Lucy MacLean in Fallout (2024) (Afbeelding: Amazon)

Walton Hoggings is nog een fantastische toevoeging aan Amazon Prime Video’s Fallout. Hij speelt de rol van The Ghoul/Cooper Howard. In het begin van de serie ontmoeten we hem, een normale man voordat de bommen vallen. Howard overleefd de nucleaire oorlog en veranderd in een ghoul. Dit is een mens met een zombie-achtig uiterlijk, die gemuteerd is door de radiatie. Deze mutatie zorgt ervoor dat ze onder andere veel langer kunnen leven

The Ghoul is een super intimiderend karakter en heel anders dan zijn oude menselijke vorm Cooper Howard. Hoggings voegt veel toe aan het karakter. De manier hoe het karakter heel kil, kalm maar ook slim en intimiderend is, zorgt zeker voor een interessante verhouding met Lucy. Ze zijn twee kanten van het spectrum. Lucy is hoe de mensheid vroeger was en The Ghoul is het voorbeeld van hoe de wereld veranderd is.

Totaal anders dan andere videogame-adaptations

Ten slotte weet Fallout zich apart te zetten van andere videogame-adaptaties zoals bijvoorbeeld The Last Of Us. Waar The Last Of Us echt een actie-thriller is, kiest Fallout ervoor om meer humor toe te voegen aan de serie, zonder het actie-onderdeel van de post-nucleaire wereld achter te laten.

De makers van de Amazon Prime Video-serie weten heel goed hoe ze humor toe kunnen voegen aan het verhaal zonder dat het te overdreven wordt of de volwassen toon van de serie verliest. Zo worden er grappen gemaakt over incest gevalletjes in de Vaults. Dit is een korte opmerking waar ze niet te lang bij stil staan, maar toch voelt het niet geforceerd.

Ook Lucy weet grappig te zijn, zonder dat het zo is bedoeld. Dat komt vooral doordat haar aardige en beleefde karakter totaal wereldvreemd is en niet op haar plek is in de ruige buitenwereld. Maar ook al heeft de serie zoveel humor, het is alsnog een gruwelijke serie op sommige punten. Er is een goede combinatie tussen thriller, gore, actie, serieuze en grappige momenten. En dat is iets wat de serie anders maakt van andere videogame-adeptaties.

Korte conclusie

Al met al is Fallout een fantastische serie die ik zeker zou aanraden. Ook al heb je niks met de videogames, de serie heeft een origineel verhaal die je kan bekijken zonder de games gespeeld te hebben. Als je de videogames wel goed vindt, dan vind je de serie hoogstwaarschijnlijk ook goed. Het weet de wereld van de games aan te vullen en hoort duidelijk thuis in de franchise.

Wat er volgens de cast écht bijzonder wordt aan de nieuwe Fallout-serie op Prime Video

Fallout

Amazon Prime Video

7 Score

Pluspunten

  • Goede mix van humor en actie
  • Acteerwerk on-point
  • Blijft trouw aan bronmateriaal, maar toch origineel
  • Weet zichzelf te onderscheiden van andere videogame-series
  • Mooie introductie van verschillende karakters

Minpunten

  • Serie is niet voor iedereen
  • Heeft voor sommige diehard-fans wellicht te weinig connecties met verhalen uit de games

Een originele videogame-verfilming die zichzelf weet te onderscheiden van andere series uit hetzelfde genre. Met een combinatie van sterk acteerwerk, een mooie worldbuilding en een combinatie tussen thriller, gore, actie, serieuze en humormomenten is Fallout een fijne serie voor sci-fi-fans.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen