De bizarre regels van Oscar-winnaar en Oppenheimer-maker Christopher Nolan

Films & Series Lucas van de Wetering 13 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Christopher Nolan ken je van veel topfilms op zijn naam, waaronder de Oscar-winnende film Oppenheimer. Hij heeft flink wat rare regels op de set, maar die lijken wel ergens goed voor te zijn.

Oppenheimer heeft bij de afgelopen editie van de Oscars maar liefst zeven verschillende prijzen mee naar huis genomen. Eentje daarvan was voor beste regisseur. Voor Christopher Nolan was dat zijn eerste Oscar-overwinning van zijn carrière.

Nolan heeft de Oscar ook zeker verdiend. Veel acteurs zijn het erover eens dat Nolan een goede regisseur is die fijn is om mee te werken. Maar wat veel mensen niet weten, is de hoeveelheid bizarre regels die Nolan heeft op set tijdens en rondom het filmen.

De regels van Christopher Nolan bij Oppenheimer

Nolan heeft meerdere regels op set die kunnen worden gezien als apart, of zelfs heftig. Toch heeft hij voor al deze regels een goede reden.

Geen telefoons

Als je bij Christopher Nolan op de set werkt kan je wel doei zeggen tegen je telefoon. Deze heeft hij namelijk ten strengste verboden. Hij vindt telefoons maar een afleiding, en mensen werken minder goed als ze afgeleid zijn. Zo zegt Nolan dat mensen zonder hun telefoon meer bezig zijn met hun werk.

De bizarre setregels van Oppenheimer regisseur Christopher Nolan
(Afbeelding: Universal Pictures)

Zelf heeft Nolan helemaal geen telefoon. Hij weet van zichzelf dat hij makkelijk afgeleid is en hij wil niet de hele tijd op sociale media zitten. Verder heeft hij ook geen e-mail. Toen hij het script van Oppenheimer wilde laten zien aan Cillian Murphy, is hij zelf naar Ierland toegevlogen en is hij bij Cillian blijven wachten totdat het script gelezen was. Nolan is groot fan van deze echte manier van casten.

Geen stoelen op de set bij films van Christopher Nolan

Als mensen het niet eens zijn met de anti-telefoon regel, en ze willen even in een hoek zitten om af te koelen, dan hebben ze pech. Bij Nolan op set kan je ook ver zoeken naar stoelen. Nolan zorgt er met opzet voor dat er geen comfortabele plek is op de set waar je rustig kan zitten en ontspannen.

De reden hiervoor is simpel. Als er stoelen zijn op set, gaan mensen daar ook op zitten. En mensen die zitten, zijn niet bezig met werken. Werk is extreem belangrijk voor de Oppenheimer-regisseur.

Geen WC’s

Geen plekken om te zitten, betekent dan ook écht geen plekken om te zitten. Want ook het toilet, een basisbehoefte van de mens, kom je niet zomaar tegen op set bij Christopher Nolan. Cillian Murphy vertelt dat de regisseur geen fan is van een plaspauze.

De bizarre setregels van Oppenheimer regisseur Christopher Nolan
(Afbeelding: Universal)

Robert Downey Jr. heeft laten weten dat er tijdens het filmen eigenlijk maar twee vaste plaspauzes zijn. Dit is om elf uur ‘s ochtends en om zes uur ‘s avonds. Deze vaste toiletteertijden waren dan ook meer dan wennen voor de acteurs.

Oppenheimer-succes

Alle regels van Nolan klinken wellicht wat extreem en streng, maar de cast blijft zeer positief over de Oppenheimer regisseur. Nolan wordt erg gewaardeerd en er wordt ook veel tegen hem opgekeken. De acteurs weten dat de regels alleen bestaan om het eindproduct zo perfect mogelijk te maken, kostte wat het kost.

Als Christopher Nolan echt zo erg was om mee te werken had hij niet zoveel terugkerende cast-leden gehad bij zijn films. Acteurs zoals Cillian Murphy, Michael Caine, en Kenneth Branagh zijn voorbeelden van acteurs die in meerdere Nolan-films hebben gespeeld, en maar blijven terugkomen.

Als het werkt, dan werkt het. En hoe bizar en streng de regels van Nolan ook lijken, het blijkt te werken. Kijk maar naar Oppenheimer, dat is een gigantisch succes.

De Godzilla-vloek bij de Oscars is eindelijk verbroken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen