De Godzilla-vloek bij de Oscars is eindelijk verbroken

Films & Series Lucas van de Wetering 12 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

De meest recente editie van de Oscars hebben een jarenlange reeks verbroken. Godzilla: Minus One is de eerste Godzilla-film met een Oscar.

Tijdens de Oscars zijn er natuurlijk veel films in de prijzen gevallen. Zo neemt de populaire biopic Oppenheimer maar liefst zeven Oscars met zich mee. Dit zijn onder andere de Oscars voor beste film, beste mannelijke acteur en beste regisseur. Ook Poor Things deed het goed met vier beeldjes.

Maar dit zijn niet de enige twee winnaars. Ook Godzilla: Minus One heeft een Oscar gewonnen. Dit is de allereerste keer dat een Godzilla-film de befaamde prijs heeft mogen meenemen, hiermee wordt een jarenlange reeks doorbroken.

Godzilla: Minus One bij de Oscars

Godzilla: Minus One heeft de prijs gewonnen voor beste visuele effecten. Hiermee heeft de film onder andere Guardians Of The Galaxy Vol. 3 en Mission Impossible: Dead Reckoning Part One verslagen.

Minus One heeft zijn winst vooral te danken aan Takashi Yamazaki. Hij heeft niet alleen de visuele effecten geregeld, maar heeft de film ook geschreven en geregisseerd. Dit is de eerste keer dat Yamazaki aan een Godzilla-film heeft meegewerkt. Hierbij heeft hij direct alles op zich genomen, met resultaat, dus.

De verbroken vloek

Die eerste Oscar klinkt misschien niet zo speciaal, totdat je hoort dat de franchise uit maar liefst 37 verschillende films bestaat over een span van zeventig jaar. En 33 van deze films zijn gemaakt door dezelfde studio: Toho Studios.

De eerste Godzilla film kwam uit in 1954, deze heette simpelweg Godzilla. Deze film heeft nog een prima score van een 7,5 op IMDB, maar na deze film ging alles slechter. Tot de release van Godzilla: Minus One is het de franchise geen enkele keer gelukt om hoger dan een 7 te scoren. Minus One was hierbij de reddende engel en doorbrak niet alleen de anti-Oscar-reeks, maar de film scoorde ook een 8,3 op IMDB.

Het is een wonder dat de Godzilla-franchise nooit eerder is gestopt Maar je kent het gezegde 37 keer is scheepsrecht, en dat heeft Godzilla: Minus One maar mooi bewezen. De filmstudio mag een plankje afstoffen om ruimte te maken voor zijn eerste Oscar.

Prime Video en HBO Max: hier kan je alle Oscar-winnaars bekijken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen