rmens
rmens Apple 9 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Feit of fabel? Alle apps afsluiten maakt je iPhone sneller

In onze nieuwe rubriek feit of fabel lichten we iedere week een veelgehoorde wijsheid over Apple, iOS, iPhone, iPad of de Mac toe. We starten met een veelgehoord advies: je moet om de zoveel tijd even alle apps afsluiten, dan blijft je iPhone sneller en gaat de accu minder snel leeg.

Alle apps iPhone afsluiten, een logische gedachte

Dit is een logisch advies. Een Mac of PC wordt immers ook trager als er veel programma’s op de achtergrond open staan. Ze gebruiken werkgeheugen en als er geen geheugen meer over is, wordt alles ongelofelijk traag. Dan moet de harde schijf namelijk als extra geheugen dienen en een harde schijf is vele malen trager dan écht werkgeheugen.

Het afsluiten van alle apps op een iPhone of iPad kan heel makkelijk door de home-knop twee keer in te drukken. Als het apparaat geen knop heeft -zoals de iPhone X- veeg je op het home-scherm van onder naar boven en kom je alsnog in de multitask-weergave. Het is vervolgens een kwestie van apps naar boven vegen om ze af te sluiten.

iOS 13 multitasking
Klik/tap voor groter.

Feit of fabel? Helpt het echt?

Dit is een fabel. Op iOS gelden andere regels dan op een Mac of PC. Apps lijken op je iPhone of iPad op de achtergrond te blijven draaien, maar dat is technisch niet het geval. Apps die je niet meer op de voorgrond gebruikt, worden na 10 minuten bevroren. Dit is de reden waarom het effect op de accuduur en snelheid van een iPhone verwaarloosbaar is. Apple heeft bewust geen knop gemaakt die alle apps die ooit gebruikt zijn afsluit.


Fabel

Het is niet waar dat apps afsluiten je iPhone sneller maakt.
Het zorgt er ook niet voor dat je accu langer mee gaat.


Apps die wel invloed op de accuduur en prestaties van je telefoon hebben, zijn apps die activiteit op de achtergrond uit mogen blijven voeren. Denk aan het afspelen van muziek of het constant volgen van je locatie via GPS. Voor het beluisteren van muziek of navigeren is dit natuurlijk gewoon nodig.

Heb je last van een accu die snel leeg raakt? Dan loont het om eens naar InstellingenBatterijBatterijgebruik per app te gaan. Zie je een app die weinig gebruikt, maar wel verantwoordelijk is voor een groot deel van het accu-gebruik? Dat is het tijd om afscheid te nemen.

(Zie ook → Nieuw in iOS 12: meer inzicht in accugebruik apps)

Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!