Je gewone fiets bouw je simpel om tot elektrische fiets op deze manier

Elektrische fietsen Jeroen Kraak 9 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Ben je het zat om hard op je trappers te stampen met tegenwind? Of heb je altijd te maken met een heuvelachtige weg? Je gewone stalen ros bouw je heel makkelijk om tot elektrische fiets.

De elektrische fiets is niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Toch kunnen de prijzen voor zo’n exemplaar flink oplopen, of wil je geen afstand nemen van je eigen stalen vriend.

Toch hoeft dat allemaal niet, want er zijn zogenaamde conversiekits beschikbaar voor je gewone fiets. Hiermee tover je hem makkelijk om tot e-bike. Het grote voordeel is dat ze ook nog eens niet zo duur hoeven te zijn.

Je gewone fiets veranderen in een elektrische fiets

Wij hebben drie verschillende opties voor je geselecteerd. Zo vind je precies de conversiekit die bij jou past om je ijzeren ros om te toveren tot elektrische fiets.

Cytonex C1

De C1 van Cytonex is een bijzonder apparaatje. De accu monteer je op het frame en deze is goed voor zo’n 189 Wh. Vervolgens monteer je de motor aan het voorwiel, waardoor je nooit meer hard hoeft te trappen.

Het voordeel van dit model is dat de montage vrij simpel is. Je monteert gewoon een nieuw voorwiel op je fiets. Bovendien ziet het design er ook prima uit. Met de speciale app krijg je bovendien inzicht in het gebruik en kun je de ondersteuning aanpassen. Je hebt hem voor omgerekend 1.150 euro.

Elektrische fiets conversie kit.
(Afbeelding: Cytronex)

Bafang BBS01B

Gelukkig kan het ook wat goedkoper dan Cytonex om een elektrische fiets van je gewone exemplaar te maken. Bafang is daarvoor een ideale optie. In plaats van het voorwiel, zit deze motor in het midden. Deze installeer je op de trapas van je fiets. De naafversnelling en de derailleur zitten hierbij gewoon inbegrepen.

Het monteren van de motor op je fiets zal enkele uren in beslag nemen. De middenmotor heeft een controller die je gewoon op je stuur monteert. Zo heb je precies inzicht in de snelheid en ondersteuning. Je kunt in totaal kiezen uit negen verschillende standen. Dit exemplaar, inclusief accu, kost je 839 euro.

Elektrische fiets conversie kit.
De hele set. (Afbeelding: Bafang)

Swytch naar een elektrische fiets

Misschien wel de simpelste gadget om je fiets om te bouwen tot een elektrische fiets is de Swytch. Voor dit model kun je kiezen uit verschillende maten. Zo past deze op een vouwfiets, maar ook op een koersfiets. In vier simpele stappen heb jij een elektrische fiets.

De accu monteer je aan het stuur en is altijd los te maken. Je hebt hier de keuze tussen een exemplaar met een actieradius van 15 of 30 kilometer. Daarnaast krijg je er ook een motor bij en een pedaalsensor. Dit alles zorgt ervoor dat je niet meer hoeft te fietsen.

Je gewone fiets bouw je simpel om tot elektrische fiets op deze manier
(Afbeelding: Swytch)

Helaas is er voor dit exemplaar wel een wachtlijst. Je zal dus nog even geduld moeten hebben als je je stalen ros wil ombouwen tot elektrische fiets. De prijs ligt zo rond de 1.115 euro voor het instapmodel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen