File in Nederland een ‘pain in the ass’, maar AI kan het gaan fixen

Tech Wesley Akkerman 24 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Vaststaan in de file is één van de grootste ergernissen van mensen in Nederland. En vaak hebben we het aan onszelf te danken. Soms is er een ongeluk, maar vaak betreft het ook het fenomeen phantom traffic jam. Dan is er dus eigenlijk geen probleem, maar een kleine handeling zorgt wel voor een verkeersopstopping. De oplossing: AI.

Die phantom traffic jam is de laatste jaren flink bestudeerd. Want dit probleem lijkt een simpele oplossing te hebben; als niemand – in welke hoedanigheid dan ook – op de rem trapt, ontstaat er geen file. De Associated Press schrijft nu dat er mogelijk een oplossing voorhanden ligt: kunstmatige intelligentie.

Oplossing voor file in Nederland?

Helaas kunnen we nog geen AI (kunstmatige intelligentie) toevoegen aan onze medemens. Maar we hebben wel veel hulpmiddelen om ons heen. Smartphones, lampen en ook auto’s worden steeds slimmer, natuurlijk. En naarmate die intelligenter worden, kunnen ze ook met veel meer factoren rekening houden.

file
Zo rommelig wordt het niet zo snel in Nederland (Afbeelding: Unsplash)

De oplossing: auto’s aan elkaar koppelen via een communicatienetwerk door gebruik te maken van een adaptief cruise-control-systeem. Veel auto’s beschikken tegenwoordig over sensoren waarmee de afstand tot een auto voor en achter je berekend wordt. Met cruise control aan bepaalt dat mede de huidige snelheid.

AI kan hierbij een grote rol spelen

Maar dat gebeurt dus op basis van informatie verzameld door één auto. Wat nou als alle auto’s toegang krijgen tot de informatie van de auto’s om hen heen? Dan kan zo’n slim systeem veel betere keuzes maken over de verkeerssituatie en dan hoeven mensen wellicht ook minder snel handmatig in te grijpen of te remmen.

En hoewel er nog geen harde cijfers bekend zijn, laten onderzoekers weten dat het fenomeen phantom traffic jams in elk geval flink gereduceerd kan worden op deze manier. Een belangrijk detail: dit heeft niets te maken met autonome auto’s, maar moet je zien als een uitbreiding van het bestaande cruise control-systeem.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

APNews

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen