Fitbit Charge 5: het beste alternatief voor een smartwatch

Gadgets Jelle van Es 18 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Sinds de uitbraak van de coronapandemie in maart 2020 ben ik een stuk actiever bezig geweest met bewegen. Of het nou dagelijks een stuk wandelen is of een uurtje op de hometrainer. Mijn Apple Watch motiveert me daarbij extra om te bewegen. Maar ook een fitness & health tracker helpt je daarbij. Denk wat dat betreft aan de Fitbit Charge 5.

De Fitbit Charge 5 is niet zo uitgebreid als een smartwatch, maar vandaag de dag ook veel meer dan een stappenteller. Het is een luxe gadget die bijhoudt hoeveel calorieën je op een dag verbrandt, hoe je slaapkwaliteit is, houd je hartslag bij, geeft je bepaalde notificaties door en nog veel meer. Ik heb hem een tijd getest en dit zijn de punten die me zijn opgevallen.

Fitbit Charge 5 Review

De Fitbit Charge 5 is een mooi apparaat

De Fitbit Charge 5 is een tracker die er zeer netjes uitziet. Het bandje zit comfortabel, waardoor je hem zonder problemen dag en nacht om kan hebben. Dat laatste doe je om op die manier te meten hoe goed je nachtrust is en wat je daarvan kan leren. Het is echter het scherm dat de show steelt. Het is lekker helder en groot genoeg om allemaal informatie op te tonen. Ook wanneer je buiten rondloopt en de zon schijnt er flink op, zie je alles nog gewoon erg goed. Dat was bij oudere modellen niet altijd het geval.

Fitbit Charge 5
Hij mag er zijn (Afbeelding: Fitbit)

Besturing werkt fijn

Eén van de grotere vernieuwingen die je in de Fitbit Charge 5 vindt ten op zicht van oudere modellen, is dat er geen fysieke knoppen op te vinden zijn. Daar moest ik wel even aan wennen. Want aan het begin ging hij niet aan. Maar dat kwam omdat de batterij op is. Die moet je dus even opladen en dan gaat hij automatisch aan. Vervolgens werkt alles via het touchscreen van de het apparaat. Dat werkt naar behoren. Het scherm is natuurlijk niet al te groot, maar door het swipen over het scherm kom je een redelijk eind en kom je in de verschillende menu’s. Misklikken of swipen is er bijna niet bij, dus eigenlijk mis je de knoppen niet.

Het scherm is groot genoeg om te swipen (Afbeelding: Fitbit)

Batterij gaat lang mee

Mijn Apple Watch moet ik eigenlijk elke dag op de oplader plaatsen, anders haalt hij het einde van de dag daarna niet. De Fitbit Charge 5 is wat dat betreft een stuk beter. Volgens de maker zou de batterij zeven dagen meegaan. Maar in de praktijk haalt hij dat niet. Zeker als je regelmatig de tijd bekijkt of verschillende sporttracking aanzet. Dan is hij wat actiever. Maar een dag of vijf moet hij echt wel redden. En dat is toch wel erg fijn.

Fitbit Charge 5
Lang wandelen zonder dat de batterij snel opgaat (Afbeelding: Fitbit)

Bepaalde smartwatch functies

De Fitbit Charge 5 is geen smartwatch. En mist wat dat betreft heel wat voordelen die zo’n slim horloge wel heeft. Toch kent de tracker een paar handige opties. Wanneer je het aanzet, dan kun je notificaties ontvangen van Whatsapp, Gmail en Facebook. Op het moment dat dat gebeurt, pak je je smartphone bij en kun je kijken of het enigszins belangrijk is. Ook ondersteunt hij Fitbit Pay. Daarmee kun je je betaalpas laden in het apparaat en net als bij Apple Pay op die manier een rekening betalen.

Meer dan een stappenteller (Afbeelding: Fitbit)

Goed betaalbaar

Het sterkste punt van de Fitbit Charge 5 is waarschijnlijk te vinden in zijn prijs. Hij heeft namelijk een adviesprijs van 179 euro. Als je dat vergelijkt met wat je betaalt voor bijvoorbeeld een Apple Watch, dan ben je echt flink goedkoper uit. Voor dat bedrag krijg je gewoon echt een hoop toffe fijne features en genoeg mogelijkheden om je dagelijkse gezondheid bij te houden. In mijn geval weet het me goed te motiveren en op die manier lekker dagelijks goed te bewegen.

Yoga
Hij is goed te betalen (Afbeelding: Fitbit)

De Fitbit Charge 5 is nu beschikbaar en onder andere hier te scoren. Wil je meer lezen over smartwatches en dergelijken? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen