Fitbit vraagt patent aan voor een bijzondere uitvinding

Gadgets Jeroen Kraak 7 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Fitbit heeft een bijzonder patent ingediend voor een wearable. Een die nog meer functies heeft dan menig swartwatch.

Fitbit is een dochterbedrijf van Google en kennen we natuurlijk vooral van hun sporttrackers. Ze zijn relatief goedkoop en vooral gericht op sporters. Een belangrijke reden om een swartwatch te hebben is natuurlijk om je gezondheid in de gaten te houden. Toch kan het lang niet alles meten. Een nieuw gadget van Fitbit moet daarin verandering brengen.

Fitbit dient een patent in van een bijzondere uitvinding

Fitbit dient een patent in voor een smartring. Deze kan biometrische data meten, wat andere wearables nog niet kunnen. Zo meet het de bloeddruk en het zuurstofgehalte in het bloed (spO2). Die laatste functie heeft de Apple Watch overigens ook, maar deze is niet zo nauwkeurig als traditionele meetinstrumenten. Bovendien is het met het horloge niet mogelijk om de bloeddruk te meten.

Dit nieuwe gadget is vooral handig voor mensen die hun bloeddruk regelmatig moeten meten vanwege ziekte. Ook is er nog een andere handige functie. De smartring zou ook nog de glucosewaarde in het bloed kunnen meten. Dat is weer ideaal voor mensen aan diabetes lijden. Het nieuwe patent van Fitbit richt zich echter vooral op spO2-metingen.

De smartring is een ideale toevoeging om naast een al bestaand gadget te dragen zoals een smartwatch voor de extra informatie. Daarnaast is het bijvoorbeeld ook een handige optie om ’s nachts te dragen om waardes te meten tijdens je slaap. Dan heb je ook meteen alle tijd om bijvoorbeeld je smartwatch op te laden.

Andere meting dan met een smartwatch

Om alles te meten gebruikt de ring van Fitbit fotodetectorsensoren die de het zuurstofgehalte in het bloed moeten meten. Deze zijn accurater dan de sensoren in bijvoorbeeld de Apple Watch 6. Deze analyseren alleen het reflecterend licht. In ring wordt het licht aan de ene kant verzonden, terwijl het aan de andere kant wordt opgevangen.

Omdat het nu nog om een patent gaat, is het nog heel lastig in te schatten hoe duur de Fitbit-ring zal gaan worden. Er zijn overigens al slimme ringen op de markt. Zo heeft Oura een exemplaar dat zo’n 314 euro kost. Vooral tijdens de slaap verzamelt deze veel interessante informatie over de gezondheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

BGR

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen