FlightRadar24 heeft opmerkelijke functie waarmee je vliegtuigen in nood ziet

Apps Sam Dille 6 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Veel mensen brengen graag tijd door op FlightRadar24 voor de lol. Ze kunnen zien welke vliegtuigen er vliegen, bijvoorbeeld tijdens voetbaltransfers om te zien waar spelers naartoe gaan. De app zorgt echter ook voor meer veiligheid in het luchtruim.

Het meest bekeken voertuig uit de geschiedenis van FlightRadar24 is het vliegtuig dat het lichaam van koningin Elizabeth II van Edinburgh naar Londen bracht nadat ze stierf. Door ongeveer zes miljoen kijkers raakte de app zo overbelast, dat hij crashte. De service is niet alleen handig om vliegtuigen in te spotten, maar het kan je ook waarschuwen als er iets mis is met een voertuig.

 

Zo zie je op FlightRadar24 wanneer een vliegtuig in nood is

Op FlightRadar24 kun je vliegtuigen in realtime volgen op een kaart. Je ziet precies waar ze nu zijn en hoe lang het ongeveer duurt voordat ze gaan landen. De vliegtuigen op de kaart hebben verschillende kleuren en dat heeft een belangrijke reden. Zo wordt een blauw vliegtuig gevolgd door satellieten, terwijl een geel vliegtuig zendmasten gebruikt.

Als je op de app ooit een rood vliegtuig tegenkomt, dan moet je goed opletten. Het betekent dat FlightRadar24 een van de drie belangrijkste noodgevallen uitzendt. Vliegtuigen hebben namelijk een hele lading codes die ze met hun transponder kunnen verzenden om aan te geven dat er iets aan de hand is. En code 7700 is die voor een algemene noodsituatie.

FlightRadar24 kan oppikken wanneer vliegtuigen deze codes verzenden en markeert een vliegtuig op de kaart dan rood. Als je op de hoogte wilt zijn van dit soort noodoproepen, kun je meldingen in de app instellen. Op die manier krijg je een bericht als er een noodsituatie plaatsvindt.

Wat betekenen de veiligheidscodes van vliegtuigen?

Vliegtuigen hebben drie hoofdcodes om een noodsituatie te verzenden. Hoewel 7700 de meest gebruikelijke is, kan het allerlei dingen betekenen. De code kan bijvoorbeeld betekenen dat er iets met het vliegtuig aan de hand is of dat er een medisch noodgeval aan boord is. In feite betekent code 7700 dat er iets dringends mis is en dat iedereen hiervan op de hoogte moet zijn. En daar helpt FlightRadar24 dus ook een handje bij.

Rood vliegtuig op FlightRadar24
De noodmelding. (Afbeelding: Reddit/u/maxman1803)

Code 7600 betekent dat het vliegtuig de radiocommunicatie heeft verloren en geen contact kan maken met de desbetreffende toren. Op die manier wordt het grondpersoneel geïnformeerd dat het voertuig niet in staat is om te reageren.

De code die je echt niet wilt tegenkomen, is code 7500. Dat betekent dat het vliegtuig wordt gekaapt en er zo snel mogelijk hulp nodig is. In 2019 is code ooit ingetikt op een vlucht richting Schiphol. Het zorgde voor een hoop onrust en chaos in Amsterdam. Maar gelukkig ging het om een misverstand en bleek het een foutje te zijn van de piloot.

Deze Android-apps wil elke automobilist hebben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen