Forspoken op de PlayStation 5: 5 dingen die je voor aanschaf wil weten

Game reviews Mark Hofman 24 jan 2023
Leestijd: 5 minuten

Square Enix brengt vandaag Forspoken uit op PlayStation 5 en Windows. De veelbesproken game heeft veel potentie, maar weet het daar goed mee om te gaan?

WANT-hoofdredacteur Mark Hofman ging afgelopen week los met de game. In dit artikel vertelt hij je vijf dingen die je moet weten voor je de game in huis haalt voor 64,99 euro.

Snelle feiten over PlayStation 5-game Forspoken

 • Forspoken is een Adventure RPG (Role Playing Game)
 • Gemaakt door Square Enix
 • Beschikbaar voor PlayStation 5 en PC
 • Heeft een leeftijdsadvies van 18 jaar en ouder

Forspoken op PlayStation 5: 5 dingen die je wil weten

Forspoken is dus de nieuwe PlayStation 5-game van Square Enix. Wat is het precies voor een spel, wat zijn je mogelijkheden, hoe is de speelervaring en is het de moeite om te kopen?

Precies om die reden heb ik afgelopen week aardig wat uurtjes in de titel gestoken en zet ik vijf dingen voor je op een rij. Want ook dat zijn je vrienden van WANT.

#1 Frey zoekt een weg terug uit Athia

Forspoken is een game van Square Enix die draait om de New Yorkse Frey Holland. Wanneer het leven alles behalve meezit ontdekt zij een magische armband die haar transporteert naar het magische, en tevens wrede, Athia.

Athia is door de Break een compleet bizarre wereld geworden. Zo is 99% van de mensheid overleden en zit de wereld vol met knotsgekke (en doodenge) wezens. Frey moet zien te overleven in deze absurde wereld en heeft een magische armband om daarbij te helpen. De krachten die erbij komen kijken zijn nog wat onwennig, maar gaandeweg lijkt de New Yorkse de perfecte persoon te zijn voor deze opdracht.

Forspoken, PlayStation 5, games, gaming, review
Jump! (Afbeelding: Square Enix)

#2 Open-wereld speelt over het algemeen lekker

Athia is dus het decor van Forspoken op de PlayStation 5. De wereld zit goed in elkaar en is op elk front indrukwekkend te noemen. Het spel speelt op dat gebied dan ook lekker weg, al bevalt niet elk onderdeel even goed.

Het ontdekken van de wereld zelf is top, maar de missies in gesloten ruimtes of locaties voelen wat onwennig aan. Er lijkt tijdens gevechten met monsters ook dusdanig veel te gebeuren, dat je eerder op knoppen aan het rammen bent dan daadwerkelijk weet wat je doet. Het werkt, het is vermakelijk, maar ideaal is de ervaring niet. Al kan ik me voorstellen dat sommige gamers ervan kunnen genieten.

Gelukkig maakt Athia (en dus de open-wereld) wel echt ongelofelijk veel goed.

#3 Forspoken komt erg traag op gang

Forspoken draait om het verhaal van Frey. Een vertelling die, als je het mij vraagt, best wel goed in elkaar zit. Het enige probleem is echter wel dat het spel ontzettend traag op gang komt.

Veel verschillende cutscenes maken de eerste anderhalf uur van het spel zo goed als vol. Er zijn natuurlijk een aantal speelbare momenten, maar deze zijn in dit gedeelte van de game zwaar uitgestippeld. De eindeloze gesprekken met Cuff (de armband) en de vragen van Frey kunnen voor enige irritatie zorgen.

Je moet jezelf dus heel even door het begin heenslaan, maar Forspoken begint uiteindelijk wel te lopen.

Forspoken, PlayStation 5, games, gaming, review
Er zijn leukere beesten om tegen te komen (Afbeelding: Square Enix)

#4 PlayStation 5 kan meer dan dit

Hoewel Forspoken veel potentie heeft, lijkt het spel niet volledig gebruik te maken van de mogelijkheden van de PlayStation 5. De console van Sony is ongelofelijk krachtig en in staat de mooiste grafische presentaties te geven. Iets waar Square Enix, met deze game, niet echt gebruik van maakt.

De wereld van Athia heeft iets magisch en dat is ook duidelijk terug te zien wanneer je hem ontdekt. Het probleem is echter wel dat het allemaal een beetje vaag aanvoelt. Een ervaring die voornamelijk overheerst zodra je de cutscenes bekijkt. Interacties en bewegingen komen niet natuurlijk over en dat is, wat mij betreft, erg jammer. Net als de belichting die, voor mijn gevoel, dateert uit 2009.

Forspoken is zeker niet de lelijkste game die ik op de PlayStation 5 gespeeld heb, maar de console kan wel meer dan dit.

#5 Forspoken is meer dan een main-story

Er gaat in de wandelgangen al even het geluid dat Forspoken ontzettend kort is. Waar dat zeker klopt voor het verhaal, kan ik niet anders zeggen dan dat we te maken hebben met een misverstand. De PlayStation 5-game is namelijk heel veel meer dan zijn hoofdverhaal.

Zoals je van een RPG en open-wereld-game gewend bent zijn er talloze mogelijkheden. Het spelen van tijdelijke side-quest, het evalueren van Frey als magische koningin en het ontdekken van Athia zorgen voor uren en uren plezier.

Maar mocht je alleen genoegen nemen met het hoofdverhaal ben je al een goede twintig uur onderweg. Al kan het korter zijn wanneer je niets van de wereld probeert te ontdekken.

Forspoken, PlayStation 5, games, gaming, review
Hocus, Pocus. Iedereen kan toveren. (Afbeelding: Square Enix)

Forspoken op PlayStation 5: kopen of laten liggen?

Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat Forspoken eigenlijk al als flop gezien werd voor hij verscheen. Dat is oneerlijk, want de PlayStation 5-game is wel degelijk vermakelijk.

Het verhaal is niet denderend, de gameplay kan soms verwarrend zijn en de uitstraling is niet wat de PlayStation 5 je echt te bieden heeft. Maar de open-wereld, de kapot snelle combat en de mogelijkheden van het spel zorgen er wel voor dat jij jezelf echt tientallen uren kunt vermaken. Het mag alleen wel duidelijk zijn dat dit echt je smaak moet zijn, anders wordt het een lange zit.

Forspoken is beschikbaar voor de PlayStation 5 en bij BOL aan te schaffen voor 64,99 euro.

Forspoken

Square Enix

7 Score

Pluspunten

 • Athia is een magische open-wereld
 • Game heeft naast verhaal ook veel te bieden
 • Combat geeft vaak voldoening
 • Frey en Cuff zijn heerlijk ongefilterd

Minpunten

 • Grafisch niet heel sterk
 • Komt traag op gang
 • Gameplay voelt soms chaotisch
 • Verhaal vermakelijk, maar niet meer dan dat

Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat Forspoken eigenlijk al als flop gezien werd voor hij verscheen. Dat is oneerlijk, want de PlayStation 5-game is wel degelijk vermakelijk.  Het verhaal is niet denderend, de gameplay kan soms verwarrend zijn en de uitstraling is niet wat de PlayStation 5 je echt te bieden heeft. Maar de open-wereld, de kapot snelle combat en de mogelijkheden van het spel zorgen er wel voor dat jij jezelf echt tientallen uren kunt vermaken. Het mag alleen wel duidelijk zijn dat dit echt je smaak moet zijn. Anders wordt het een lange zit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen