[REVIEW] Fritz!Repeater 3000: eindelijk een goede verbinding in huis?

Smart Home Jelle van Es 5 jun 2019
Leestijd: 4 minuten

Internet is iets dat vandaag de dag een absolute basisbehoefte is. Daarbij zijn er twee dingen belangrijk. Ten eerste wil je dat het snel is. Je wilt immers niet wachten. Ten tweede is bereik een must. In de huiskamer is dat vaak geen probleem, maar wanneer je op de hogere verdiepingen komt, merk je dat de verbinding minder wordt. Daar kun je wat aan doen. Met de Fritz!Repeater 3000 vergroot je bijvoorbeeld het bereik van je reeds bestaande Fritz!Box 7590.

In die combinatie heb ik de Fritz!Repeater 3000 ook getest. Je kunt hem eventueel ook aansluiten om een andere router, maar dan mis je het gemak van het Mesh-netwerk en is de data-overdracht minder goed. Wanneer je een abonnement wilt gaan afsluiten bij XS4ALL, dan krijg je vaak de Fritz!Box 7590 als router. Daarnaast is die ook los te koop, maar dan betaal je wel al gauw rond 200 euro voor de router. Sowieso is de Fritz!Box 7590 een zeer degelijke router en al aan te raden als je een relatief oude router in huis hebt staan.

Fritz!Repeater 3000

Ik heb de Fritz!Repeater 3000 puur in combinatie met die router getest en mijn bevindingen zijn daar dan ook op gebaseerd. Als je een andere router hebt staan en je bent wel geïnteresseerd in een upgrade van je WiFi-netwerk, dan raad ik je aan om zelf even onderzoek te doen over wat zou passen bij jouw bestaande router. Of je kiest er gelijk voor om twee vliegen in één klap te slaan: een Mesh-netwerk en router in één, zoals de Orbi van Netgear dat biedt. Dat gezegd hebbende, dit zijn de punten die zijn opgevallen met de Fritz!Repeater 3000.

Werkt enorm makkelijk

Wanneer je de Fritz!Box 7590 eenmaal hebt werken, dan is het maken van een verbinding met de Fritz!Repeater 3000 echt een fluitje van een cent. Je sluit de repeater aan op het stroom, het liefst in de buurt van de router. Vervolgens klik je op de router op WPS en gaat hij op zoek naar een repeater. Op de Fritz!Repeater 3000 zit een enkele knop en door die een seconde in te drukken, zoekt hij verbinding. Binnen dertig seconden was de verbinding gemaakt en kon ik vervolgens gaan kijken waar ik de repeater kon plaatsen.

Fritz!Repeater 3000

Grote upgrade in bereik

Ik koos er voor om hem op mijn werkkamer op de eerste verdieping neer te zetten. Daar begon mijn verbinding namelijk net wat lager te worden en was het op zolder zo goed als onmogelijk om een verbinding te krijgen. Voor het plaatsen van de Fritz!Repeater 3000 had ik op mijn werkkamer een downloadsnelheid van zo’n 110 Mbit/s en moest ik het op zolder slechts doen met 12 Mbit/s. Door het plaatsen van de repeater ging de snelheid op mijn werkkamer omhoog naar zo’n 160 Mbit/s en haalde ik op zolder rond de 120 Mbit/s. Op die manier kon ik ‘s avonds gewoon met mijn iPad op zolder naar Netflix kijken zonder problemen.

Fritz!Repeater 3000

Handige app

Bij het plaatsen van de Fritz!Repeater 3000 kun je gebruik maken van de speciale Fritz!App WLAN. Met deze app kun je heel makkelijk meten op je smartphone waar de verbinding minder goed wordt en kun je bepalen wat een handige plek is om de repeater neer te zetten. Vervolgens kun je ook goed zien of de Fritz!Repeater 3000 verbinding heeft gemaakt met de router en hoe goed die verbinding is. Het is duidelijk en overzichtelijk.

Laag in energieverbruik

Een ander fijn punt aan de Fritz!Repeater 3000 is dat hij laag in energieverbruik is. Wanneer hij een tijdje niet wordt gebruikt, zet hij zichzelf in een standby-modus, terwijl hij bij het gebruik ook energiezuinig is met een maximum van net iets meer dan 11W. Op die manier hoef je je dus geen zorgen te maken over een device dat dag en nacht wordt gebruikt en een impact heeft op de energierekening.

Fritz!Repeater 3000

Lelijk ding

Tot slot moet ik wel nog even iets kwijt over het uiterlijk. De Fritz!Repeater 3000 is zeker geen goedkoop ding. En voor wat hij doet, doet hij het goed. Maar het is een verdomd lelijk ding. Het oogt echt als een goedkoop stuk plastic en is wat mij betreft aan de ietwat grote kant voor puur een device dat een WiFi-signaal doorstuurt. Het is moeilijk om hem uit het zicht te zetten, waardoor je hem vaak ziet en daar word je gewoon niet vrolijk van.

De Fritz!Repeater 3000 is nu verkrijgbaar. Wil je meer lezen over routers? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen