Furiosa: A Mad Max Saga: humor, actie en verhaal in een post-apocalyptisch jasje

Review Lucas van de Wetering 22 mei 2024
Leestijd: 7 minuten

WANT-redacteur Lucas van de Wetering was aanwezig bij de Nederlandse première van Furiosa: A Mad Max Saga en hij kan je alles vertellen over de plus- en minpunten van deze post-apocalyptische actiefilm.

De Mad Max-franchise is ondertussen al meer dan 40 jaar oud, maar nog steeds blijven er nieuwe films komen. De originele trilogie kwam uit tussen 1979 en 1985. Na 30 jaar stilte in de franchise kwam in 2015 Mad Max: Fury Road uit, deze film was een waar succes. Daarom komt nu, bijna 10 jaar later, de prequel uit: Furiosa: A Mad Max Saga.

Ik mocht bij de première zijn van Furiosa: A Mad Max Saga in Pathé Arena en het was zeker een indrukwekkende film. Ik vond het een stap in de positieve richting ten opzichte van Fury Road. Furiosa: A Mad Max Saga bracht veel dingen met zich mee die ik miste bij de 2015 film, maar toch waren er ook wel wat minpunten.

Het verhaal van Furiosa: A Mad Max Saga zonder spoilers

Het verhaal van Furiosa: A Mad Max Saga speelt zich af over een tijdspan van meer dan 15 jaar. Zoals de naam wellicht verklapt volgt de film het leven van Furiosa, een karakter die we eerder ontmoetten in de 2015-film Fury Road. Furiosa: A Mad Max Saga speelt zich af voor Fury Road en de twee lopen direct in elkaar over.

Furiosa: A Mad Max Saga laat alles zien over Furiosa’s leven wat we te horen kregen in Fury Road, plus nog veel extra. Zo begint de film met Furiosa als kind, in The Green Place. Dit is de plek waar ze in Fury Road vertelde waar ze vandaan komt en waar ze ook naar onderweg waren. Ook zien we hoe Furiosa wordt ontvoerd als kind en hoe ze de persoon is geworden die ze is.

De nieuwe Mad Max-film heeft genoeg connecties met zijn 2015-voorganger, maar geeft ons ook genoeg nieuwe karakters. De film geeft een duidelijke samenvatting van het leven van Furiosa, en is een hoognodige prequel voor Fury Road.

Hoe vergelijkt de film met zijn 2015-voorganger

Furiosa: A Mad Max Saga is een compleet andere film dan Fury Road. De enige gelijkenissen zijn dat sommige karakters terugkomen, het zich afspeelt in dezelfde setting en dat er veel actie is. Maar de nieuwe film focust zich veel meer op een duidelijk verhaal dan Fury Road.

Mijn grootste probleem met Fury Road is dat het te veel actie is. Het verhaal speelt een te kleine rol en er gebeurt veel, maar niks tegelijk. Dit probleem heeft Furiosa: A Mad Max Saga gelukkig niet. We leren het karakter van Furiosa echt kennen, waardoor we ook een connectie ontwikkelen met het personage.

Natuurlijk is er in de nieuwe film nog steeds heel veel actie en rondrijden, maar dat is wel veel minder dan bij Fury Road. Waar Fury Road eigenlijk alleen maar bestond uit vechten en rijden, focust de nieuwe film zich veel meer op karakterontwikkeling en is er alleen actie op momenten dat het ook echt nodig is.

Furiosa: A Mad Max Saga: humor, actie en verhaal in een post-apocalyptisch jasje
(Afbeelding: Warner Bros. Pictures)

De nieuwe karakters zijn parels

Een van de grootste pluspunten aan Furiosa: A Mad Max Saga zijn de nieuwe karakters in de franchise. We hebben terugkerende personages zoals Furiosa en Immortan Joe, maar ook gloednieuwe karakters zoals Dementus en zijn motorbende.

Dementus wordt gespeeld door Chris Hemsworth en is een van de beste onderdelen van de hele film. Zijn acteerwerk is fantastisch, en Dementus is een compleet ander personage dan we van Hemsworth gewend zijn. Het karakters brengt ook veel nodige humor in de film, deze ontbrak erg bij Fury Road.

Het positieve aan Dementus is hoe ingewikkeld het karakter is. Al doet hij slechte dingen in de film, toch sta ik op veel punten alsnog achter hem. Hij voelt soms oprecht als een goed persoon en soms als een gewone schurk. Toch waren zijn zorgzaamheid, zelfverzekerdheid en lage intelligentie mijn favoriete onderdelen van Hemsworth’s karakter.

Maar ook kleinere karakters zoals Smeg en Furiosa’s moeder Mary Jo Bassa hadden een groot impact op de film. Smeg was een beetje de krankzinnige rechterhand van Dementus en zorgde voor veel humor. En Mary Jo Bassa liet de kracht zien van inwoners van The Green Place en was gewoon een complete badass.

Furiosa: A Mad Max Saga: humor, actie en verhaal in een post-apocalyptisch jasje
Chris Hemsworth als Dementus (Afbeelding: Warner Bros. Pictures)

De humor was aanwezig

Zoals ik eerder wel verteld heb ontbrak er wel wat humor uit Fury Road, gelukkig heeft Furiosa: A Mad Max Saga dit probleem niet. En zijn genoeg momenten geweest dat de hele zaal aan het lachen was door de film. En dat is altijd heerlijk.

Een groot moment is de ontmoeting tussen een War Boy die opzoek is naar Valhalla toen hij Dementus en zijn bende tegenkwam. De hele interactie is hilarisch want alle twee de partijen hebben geen flauw idee waar de ander het over heeft. Sowieso is Dementus’ bende een prachtige bron van humor.

Een andere reden voor veel gelach is de naam van een nieuw geïntroduceerde zoon van Immortan Joe. In Fury Road ontmoette we al Corpus Colossus en Rictus Erectus, maar in Furiosa: A Mad Max Saga komt Scrotus hierbij. En zijn naam alleen zorgde ervoor dat de hele zaal wel even moest gniffelen.

Furiosa: A Mad Max Saga mocht wel wat korter

Al is Furiosa: A Mad Max Saga compleet anders dan Fury Road, ze hebben wel een probleem in gemeen. Beide films duren, naar mijn mening, wel een beetje te lang. Sommige scènes hadden makkelijk weggehaald kunnen worden en voelden een beetje overbodig.

Zo stapten er bijvoorbeeld veel scènes Furiosa: A Mad Max Saga erg in de voetstappen van Fury Road door bijvoorbeeld een mega lange achtervolging of een uitgebreid gevecht. Deze scènes hadden makkelijk een paar minuten korter gekund zonder dat ze weg zouden nemen van het verhaal of de actie.

Dingen die het vermelden waard zijn

Het karakter van Furiosa is na de nieuwe Mad Max gespeeld door drie verschillende actrices, en allemaal hebben ze het heel goed gedaan. Vooral de casting van Furiosa in de nieuwe film is heel goed. De twee Furiosa’s lijken echt veel op elkaar.

Over Furiosa gesproken, Anya Taylor-Joy speelt de volwassen versie van het karakter. Ook al is ze het hoofdkarakter, ze heeft slechts 30 zinnen aan tekst in de hele film. Toch is ze wel heel veel in beeld. De reden hiervoor wordt wel heel goed uitgelegd in de film.

In Furiosa: A Mad Max Saga zien we weer veel verschillende acteurs die War Boys spelen, de half-life volgers van Immortan Joe. Maar één War Boy valt echt op. George Miller heeft Quaden Bayles gecast als een War Boy. Dit is een jongen de een tijdje geleden veel in het nieuwe was omdat hij erg was gepest. Dit is een mooie manier om hem wat shine te geven.

Furiosa: A Mad Max Saga: humor, actie en verhaal in een post-apocalyptisch jasje
Quaden Bayles als een War Boy (Afbeelding: Warner Bros. Pictures)

Onvoltooide verwachtingen

Al was de film redelijk lang, het heeft alsnog niet alles laten zien wat ik verwachtte. Toen ik hoorde dat Furiosa: A Mad Max Saga ging over het verleden van Furiosa, hoopte ik meer te mogen zien van de wonderlijke Green Place. Ik was dus heel teleurgesteld toen we na vier scènes alweer in de woestijn waren. De film had ons meer kunnen geven over het leven in The Green Place, aangezien het ook een groot deel was van Furiosa’s leven en het een van de meest unieke plekken is in Mad Max.

Al wist ik dat het verhaal van Furiosa: A Mad Max Saga gaat over het verleden van Furiosa, het karakter van Max uit Fury Road nog steeds incompleet. Het voelt alsof Max eerder een prequel nodig had dan Furiosa, omdat zijn verhaal al bezig leek te zijn. Toch verdiende Furiosa ook zeker een prequel. Ze is een van de interessantste karakters uit Fury Road, en de nieuwe film heeft dit alleen maar verbeterd.

Voorbereiding op Furiosa: A Mad Max Saga

Er zijn geen Mad Max-films die je gezien moet hebben voordat je Furiosa: A Mad Max Saga gaat kijken. Toch kan het wel leuk zijn om in ieder geval Fury Road uit 2015 gezien te hebben, aangezien Furiosa: A Mad Max Saga de prequel is van deze 2015-film. Verder staan de andere drie Mad Max-films helemaal los van de nieuwere films. Maar je kan ze kijken voor het echte Mad Max-gevoel.

Wel moet je voorbereid zijn op een film van bijna tweeëneenhalf uur. Zorg dus dat je naar het toilet bent geweest, genoeg eten en drinken hebt en wakker genoeg bent om de film te kijken. Vooral doordat de film op momenten wat langdradig voelt kan de focus soms wat wegvallen als je moe bent.

Als je fan bent van actie en avontuur dan is de film zeker wel een aanrader. De actie is veel minder dan bij Fury Road, maar nog steeds genoeg aanwezig. Als je actie helemaal niks vindt, dan zou ik toch maar naar een andere film gaan. Maar over het algemeen is Furiosa: A Mad Max Saga een best goede film en je kan hem nu kijken in de bioscoop.

Dune: Part Two review: sciencefiction heeft er een meesterlijke trilogie bij

Furiosa: A Mad Max Saga

Warner Bros. Pictures

7 Score

Pluspunten

 • Verhaal is sterk
 • Connectie met karakters
 • Chris Hemsworth is een meester
 • Actiescènes zijn prachtig gemaakt
 • world-building is intens
 • Geeft Fury Road een sterkere basis
 • Veel vermeldingen naar 2015-voorganger

Minpunten

 • Té lange zit
 • Niet aan alle verwachtingen voldaan
 • Veel rondrijden
 • Te weinig ingegaan op unieke plekken

Furiosa: A Mad Max Saga weet zich apart te zetten van zijn 2015-voorganger Fury Road zonder dat het als een andere franchise voelt. Het gebruikt onderdelen uit Fury Road en bouwt hier omheen. Ook focust de film zich meer op het verhaal waardoor je een connectie opbouwt met de personages. De casting van de film is ook intens goed gedaan, er zijn grote namen gecast die ook daadwerkelijk passen bij de rol. Over het algemeen is Furiosa: A Mad Max Saga een mooi stukje sciencefiction waar actie-fans zeker van kunnen genieten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen