Ga niet uit van de houdbaarheidsdatum, maar wél van deze zaken

Zuhre Orhon 19 feb 2016
Leestijd: 3 minuten

Je gooit wel eens een (on)geopende pak melk weg of je smijt die doos crackers uit je kerstpakket in de afvalbak, omdat deze volgens de verpakking over de houdbaarheidsdatum zijn. We worden geacht deze data als richtlijn te gebruiken bij het beslissen of eten nog vers genoeg is of niet. Echter, je hoort vaak genoeg dat dit nergens op slaat. Het blijkt dat men zelfs sinaasappelsap die veertien maanden over datum was prima kon nuttigen. Die houdbaarheidsdatum hoeft dus niet veel te zeggen. Wij leggen je uit waarom en wat je zelf kunt doen om je etenswaren op versheid te beoordelen.

Ten minste houdbaar tot

Zoals je weet staat op de verpakkingen van etenswaren ‘ten minste houdbaar tot’ of ‘te gebruiken tot’. We worden geacht de producten die over deze data heen zijn niet meer te consumeren. De eerste vermelding staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit van etenswaren achteruit gaan, maar je kunt ze wel gerust opeten. De tweede vermelding staat op producten die je zo snel mogelijk in de koeling moet zetten. Volgens de richtlijnen is het consumeren van deze producten die over tijd zijn absoluut niet aan te raden. Toch hoeft dat niet te betekenen dat ze niet meer op te eten zijn. Waar we jaarlijks ongeveer vijftig kilo aan etenswaren per persoon weggooien en één van de redenen hiervoor is dat we denken dat het eten niet meer goed is, is dat een flink aantal!

Kan je het wel of niet eten?

Je kunt ook op een paar andere manieren de versheid van je etenswaren te testen. Door je gezonde verstand te gebruiken en producten eerst zelf te controleren kom je al heel ver. Dit is gemakkelijk te doen door simpelweg aan het eten te ruiken en een beetje te proeven. Ziet, ruikt en proef het allemaal goed? Dan hoef je het eten dat over datum is niet weg te gooien en kun je het nog prima op smikkelen!

Twijfel je? Check dan deze handige grafiek

Via onze vrienden van Culy kun je een tabel vinden waarmee het super gemakkelijk wordt om te zien hoe lang je eten goed blijft. Hier wordt je namelijk per etenswaren uitgelegd hoelang je het kunt bewaren. Ideaal dus om deze tabel uit te printen en ergens op te hangen of op je telefoon op te slaan.Zo heb je altijd een lijst voor het geval je niet meer zeker weet of je boontjes wel of niet eetbaar zijn.

Slimme labels gebruiken

Bijna twee jaar terug werden er slimme labels gepresenteerd die handig zijn. De bedoeling is dat je deze labels op een product plakt en dat ze automatisch verkleuren bij bedorven voedingsmiddelen. In de video zie je hoe dit werkt. Handig!

Pas op bij vlees

Het is gemakkelijk om de versheid van de meeste etenswaren zelf te controleren, maar bij vleeswaren is dat moeilijker. Wees dus op je hoede, want daar zitten serieuze gezondheidsrisico’s aan vast. Heb je een stuk vlees in je koelkast staan die over datum is, dan kun je die wel beter weggooien. Het blijkt dat sommige vleeswaren de tht-datum niet eens behalen. Pas maar op met die biefstuk!

Dit waren de tips die wij (naast je gezonde verstand) kunnen aanraden. Met deze tips zul je flink besparen op je boodschappen en minder voedsel verspillen. Zo ben je dus dubbel zo goed bezig! Eet smakelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen