Samsung Galaxy S21 Ultra vs iPhone 12 Pro Max: welke smartphone moet je hebben?

Smartphones Mark Hofman 27 jan 2021
Leestijd: 9 minuten

Op donderdag 14 januari werd de Galaxy S21 Ultra aangekondigd. De smartphone biedt alles wat Samsung je op dit moment te bieden heeft voor de schappelijk prijs van minimaal €1249. Maar hoe goed is deze smartphone als je hem tegenover het meest geavanceerde toestel van Apple wegzet: de iPhone 12 Pro Max van €1262?

We hebben de twee smartphones uitvoerig getest en zetten ze tegenover elkaar in vijf verschillende categorieën. In iedere categorie valt er een punt te winnen en de smartphone met de meeste punt wint.

Galaxy S21 Ultra vs iPhone 12 Pro Max

Zoals gezegd vergelijken we de twee smartphones in vijf verschillende categorieën. We beoordelen de toestellen op:

  • Ontwerp
  • Beeldscherm
  • Specificaties / Prestaties
  • Camerasysteem
  • Batterij

Er is in iedere categorie een punt te verdienen, waardoor we aan het einde van de test een winnaar hebben. Dat wil niet zeggen dat jij direct voor die smartphone moet gaan, want misschien twijfel je over een specifiek onderdeel als de batterij. De ene smartphone kan winnen, maar hoeft niet persé de beste batterij te hebben.

Op die manier proberen wij je te helpen bij je aankoop.

Ronde #1: het ontwerp

De iPhone 12 Pro Max heeft een gewicht van 228 gram en is daardoor vrij zwaar. Iets dat voornamelijk opvalt door de manier waarop Apple de smartphone heeft ontworpen. Dankzij de vierkante vorm ligt de smartphone minder lekker in de hand en voelt hij echt aan als een groot en log apparaat. De schermranden zijn nog steeds vrij dik en ook de notch is nog net zo groot als in 2017: té groot dus. Verder ziet het toestel van Apple er, mede dankzij de matte afwerking, uitstekend uit. Het camerablok wint geen schoonheidsprijs, maar neemt in ieder geval niet de hele achterkant in beslag. Het toestel ligt misschien niet erg lekker in de hand, maar is zeker stijlvol te noemen.

iPhone 12 Pro Max
De Pro Max (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

De Galaxy S21 Ultra weegt 227 gram en is daardoor dus praktisch even zwaar als de iPhone 12 Pro Max. Toch voelt dit, door het langwerpige ontwerp, niet helemaal zo. De iPhone ligt veel zwaarder in de hand en is ook een stuk onhandiger. Op dat gebied weet de Galaxy S21 Ultra te verrassen. De schermranden zijn ontzettend dun en ook de hole punch notch zorgt voor een strakke uitstraling. Dat geldt overigens ook voor de matzwarte achterkant van de Phantom Black-variant die zeker aan te raden is. Het enige probleem is het gigantische camerablok op de achterkant. Ondanks het feit dat Samsung deze als het ware om het toestel gevouwen heeft, is hij nog echt veel en veel te groot.

Samsung Galaxy S21 ultra
Phantom Black in volle glorie! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

De Galaxy S21 Ultra ziet er dankzij het camerablok misschien iets minder strak uit dan de iPhone 12 Pro Max, maar ligt wel vele malen lekkerder in de hand. Daarbij krijg je ook meer beeldscherm voor je geld dankzij de dunne schermranden en de compact notch. De S21 Ultra wint daarom deze ronde.

Winnaar: Galaxy S21 Ultra

Ronde #2: het beeldscherm

De iPhone 12 Pro Max beschikt over een 6.7-inch Super Retina XDR OLED-beeldscherm. De kwaliteit van het scherm is uiterst indrukwekkend en ook de cijfers liegen er niet om. Je beschikt over een resolutie van 1284 x 2774 pixels, een helderheid van 1200 nits en het scherm biedt HDR 10 ondersteuning. Het grootste nadeel? De verversingssnelheid van 60Hz.

iPhone 12 Pro Max
Imposant beeldscherm (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

De Galaxy S21 Ultra beschikt over een 6.8-inch Dynamic AMOLED 2X beeldscherm. De kwaliteit van het scherm is indrukwekkender dan dat van de iPhone 12 Pro Max en dat zegt wat. Je beschikt over een WQHD+ resolutie van 1440 x 3200 pixels, een maximale helderheid van 1500 nits en uiteraard ook HDR10+ ondersteuning. Het scherm beschikt over een variabele verversingssnelheid, waardoor deze varieert tussen de 10Hz en 120Hz.

Samsung Galaxy S21 ultra
Het 6.8-inch beeldscherm (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Het is niet voor niets dat de iPhone 12 Pro Max over een beeldscherm beschikt dat bij Samsung vandaan komt. Het Zuid-Koreaanse bedrijf weet van aanpakken en laat dit al jaren zien. Al bewaart het bedrijf het allerbeste natuurlijk voor zijn eigen vlaggenschip en daarom wint de Galaxy S21 Ultra deze ronde met gemak.

Winnaar: Galaxy S21 Ultra

Ronde #3: de specificaties

De iPhone 12 Pro Max beschikt over de nieuwe Apple A14 Bionic chip: zonder twijfel een van de krachtigste en zuinigste processors van de hele markt. De processor is dusdanig slim dat de iPhone met veel minder werkgeheugen en een kleinere batterij meer voor elkaar weet te krijgen dan de concurrentie. Het spelen van zware games of het bewerken en exporteren van video’s: het is makkelijk te doen met de smartphone. Tel daar de 128GB aan opslagcapaciteit bij op en je weet hoe krachtig dit toestel is.

iPhone 12 Pro Max
Het camerasysteem (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Aan de andere kant is de Galaxy S21 Ultra ook echt een bakbeest te noemen. De Exynos 2100 processor is misschien minder krachtig, maar dat weet de 12GB werkgeheugen uitstekend te compenseren. Is dat niet genoeg, dan is het zelfs mogelijk om hier 16GB werkgeheugen van te maken. De Galaxy S21 Ultra is, net als de iPhone 12 Pro Max, tegen de zwaarste taken opgewassen. Vervolgens beschik je over 128GB aan opslagcapaciteit wat, zeker met clouddiensten, meer dan voldoende is.

Samsung Galaxy S21 ultra
Camerasysteem S21 Ultra (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Op het gebeid van de specificaties is het een spannende strijd. Ik ben van mening dat de A14 Bionic Chip van Apple krachtiger is dan de Exynos 2100 processor. Toch haalt Samsung alles uit de kast om de iets zwakkere chip goed bij te kunnen staan. Ik denk dat het verschil echt heel klein is, maar als ik het totaal pakket zo zie dan weet de Galaxy S21 Ultra deze strijd nipt te winnen. Met dank aan de 12GB RAM en de mogelijkheid tot 16GB RAM.

Winnaar: Galaxy S21 Ultra

Ronde #4: het camerasysteem

Het camerasysteem van de iPhone 12 Pro Max is, zoals je misschien al had verwacht, uiterst indrukwekkend te noemen. Het systeem bestaat uit een 12-megapixel groothoeklens, 12-megapixel ultra-groothoek lens en een 12-megapixel telefotolens die bijgestaan worden door een LiDAR Scanner. Dat megapixels niet veel zeggen wordt duidelijk bij de 12 Pro Max. De kleuren in foto’s zijn uiterst natuurlijk, plaatjes zijn erg helder, voorzien van genoeg diepte en ook de grijswaarden liggen laag. Hierdoor krijg je een uiterst realistisch beeld van hoogstaande kwaliteit. Iets waar de software zeker zijn bijdrage aan levert. Ik noem dit camerasysteem het liefst een no-nonsense camera. Je pakt je iPhone erbij, schiet een plaatje en hebt een mooi en realistisch resultaat. En dan maakt het niet uit of de zon schijnt, het sneeuwt of dat het donker is. Zeker sinds de komst van de ProRAW functie, waar je foto’s achteraf nog tot in de puntjes kunt bewerken.

Galaxy S21 Ultra vs iPhone 12 Pro Max
Samsung doet iets met de kleuren (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

De Galaxy S21 Ultra beschikt over een imposant camerasysteem met maar liefst vijf verschillende modules. Hier vind je een 108-megapixel groothoeklens, 12-megapixel ultra-wide lens, 10-megapixel telefotolens, 10-megapixel periscooplens en een Lasersensor. Een goede combinatie waar je uitstekende foto’s mee kunt maken. De helderheid is goed en de kleuren spatten van het scherm. Alleen is het vaak wel zo dat de kleuren niet natuurlijk aanvoelen. Dat heeft alles te maken met wat Samsung softwarematig met de kleuren doet. In slecht daglicht misschien uitstekend te gebruiken voor planten, maar zeker niet natuurlijk. Daarbij laat het camerasysteem ook de wensen over wanneer je foto’s van dichtbij een object neemt. De voorgrond is niet heel erg scherp, terwijl de achtergrond niet heel erg wazig is. Ondanks het feit dat de nachtmodus overigens verbeterd is, haalt dit het nog niet bij de Night Mode van de iPhone 12 Pro Max.

Galaxy S21 Ultra vs iPhone 12 Pro Max
Meer diepte en meer details voor de iPhone (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Samsung weet op veel vlakken de concurrentie voor te blijven, maar op het gebied van de camera blijft het bedrijf verliezen van Apple. De iPhone 12 Pro Max schiet nu eenmaal realistischere en mooie plaatjes en filmt dankzij HDR10-ondersteuning optimaal. Meer details, betere kleurnauwkeurigheid en strakkere foto’s. Deze ronde is voor Apple!

Galaxy S21 Ultra vs iPhone 12 Pro Max
Selfiecamera van de iPhone scoort beter (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Winnaar: iPhone 12 Pro Max

Ronde #5: de batterij

Zoals gezegd weet Apple met de A14 Bionic Chip het meeste uit de iPhone 12 Pro Max te halen zonder dat de harde specificaties indrukwekkend zijn. Zo beschikt de smartphone over een 3687mAh batterij, maar gaat deze wel makkelijk anderhalve dag tot twee dagen mee. Wat dat betreft zit je meer dan gebakken want een schermtijd tussen de vijf en zes uur haal je zo! Erg prettig, al is dat ook wel een beetje nodig. De iPhone 12 Pro Max laadt namelijk met een vermogen van maximaal 20W op. Binnen 30 minuten zit je op 50%, maar gaat er nog wel een uur overheen om tot de 100% te komen. In anderhalf uur is je smartphone dus vol.

iPhone 12 Pro Max
Ligt onhandig in de hand (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

De Samsung Galaxy S21 Ultra beschikt over een 5000mAh batterij, maar weet qua daadwerkelijke schermtijd minder te presteren dan de iPhone 12 Pro Max. Zo gaat het toestel gemiddeld anderhalve dag mee en bereik je zo’n 4 uur aan schermtijd. Niet heel gek, want zowel de verversingssnelheid als de beeldkwaliteit van de smartphone liggen hoger. Opladen kan met een vermogen van 25W en daarmee is de smartphone binnen een uur wel tot 100% opgeladen.

Samsung Galaxy S21 ultra
Last van Trypofobie? (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

De Galaxy S21 Ultra batterij gaat minder lang mee door de hoogstaande kwaliteiten van het beeldscherm. Vier uur schermtijd is zeker niet weinig, maar het valt een beetje weg tegen de 6 uur die je uit de iPhone kunt slepen. Als je dus puur voor de batterij gaat, dan zal je het bet bediend worden met de iPhone 12 Pro Max.

Winnaar: iPhone 12 Pro Max

Galaxy S21 Ultra vs iPhone 12 Pro Max: de winnaar

De Samsung Galaxy S21 Ultra en iPhone 12 Pro Max lijken erg veel op elkaar. Beide smartphone staan aan de top van de markt en laten zien wat er, in de huidige vormfactor, allemaal mogelijk is op smartphonegebied. Maar welke van de twee is nu eigenlijk het beste?

Als we naar onze test van vandaag kijken wordt duidelijk dat de Samsung Galaxy S21 Ultra over het algemeen de betere smartphone van de twee is. Mede dankzij het lekkere ontwerp, de hoogstaande specificaties en het imposante beeldscherm is de smartphone echt een aanrader. Van de vijf punten die te halen waren heeft de Galaxy S21 Ultra er drie binnengesleept.

De iPhone 12 Pro Max heeft uiteindelijk twee van de vijf punten gehaald. Wie twijfelt tussen de twee toestellen en vooral het camerasysteem en batterij belangrijk vindt, die zou zeker voor de smartphone kunnen kiezen.

De keuze is aan jou!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen