Gaming laptop kopen? Hier moet je zeker op letten
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2FUnsplash-Gaming-Laptop.jpg)
Voor wie op het punt staat een gaming laptop te kopen heeft een hoop om zich in te verdiepen. Wij helpen je alvast een beetje op weg.
Gamen op een computer is in veel opzichten beter en uitgebreider dan op een PlayStation 5 of Xbox Serie X/S. Voor wie het niet ziet zitten om een gehele pc te bouwen zijn daar nog de gaming laptops waarmee er alsnog een hele wereld voor je opengaat.
Gaming laptops zijn er in alle soorten en maten te krijgen. Maar waar let je op als je zo’n ding gaat kopen? En hoe weet je dat de prijs-kwaliteitverhouding wel terecht is? We leggen je uit waar je het beste op kunt letten als je een gaming laptop gaat kopen
Hier moet je op letten als je een gaming laptop gaat kopen
Je hebt je verdiept in welke merken er op de markt zijn en weet een paar handige sites om er een te kopen. Maar welke dingen zie je wellicht over het hoofd? Als je op deze tips let, weet je zeker dat je goed zit als je een gaming laptop koopt.
Let niet te erg op individuele ‘specs’
Mensen die een gamecomputer hebben scheppen graag op over welke geweldige onderdelen, ofwel specs, ze in hun pc hebben gestopt. Logisch, want in het vervangen en upgraden van individuele onderdelen zoals een processor verschilt pc-gaming van de consoles. Je hebt alle vrijheid om naar gelieve aan te passen.
Met gaming laptops zijn de onderdelen al voor je gekozen. Het ligt voor de hand om de laptop te zoeken die de beste specs heeft, maar hierdoor haal je jezelf onnodig hoge kosten op de hals. Het systeem is samengesteld om als een geheel te werken, enkel te focussen op alleen een dure videokaart doet onrecht aan de rest van de onderdelen.
Bovendien is duurder niet altijd beter, zeker als niet alle onderdelen optimaal met elkaar samenwerken. In een review van de Zephyrus G16 wordt geconcludeerd dat de laptop 5% langzamer is dan zijn goedkopere alternatief, de Alienware x16 R2. En dat terwijl de Zephyrus de ‘betere’ onderdelen heeft.
Geïntegreerde graphics zijn een levensredder
Lang werd er neergekeken op de geïntegreerde grafische kaarten op gaming laptops. Deze zouden ver onder hun maximale potentie presteren, zeker wanneer je ze vergeleek met vaste pc’s. Inmiddels zijn de systemen stukken beter beter zodat de grafische kaarten wél gewoon goed hun werk doen.
Uiteindelijk koop je een gaming laptop om de volledige kracht van een aparte grafische kaart te benutten, maar vergeet de geïntegreerde grafische kaart zeker niet. Vooral als je tools gebruikt als Lossless Scaling en AMD Fluid Motion Frames. Dan kun je een hoop veeleisende games spelen op je geïntegreerde grafische kaart. Je wilt de aparte GPU gebruiken als je in de buurt van een stopcontact bent, maar voor lichte games onderweg kun je ze op de geïntegreerde grafische kaart spelen en zo je batterij sparen.
Discrete GPU slurpen je laptop razendsnel leeg
Om voort te bouwen op de grafische kaarten: waar de geïntegreerde grafische kaarten perfect zijn voor onderweg en het wat lichtere werk zoals video’s kijken, is de discrete grafische kaart dé krachtpatser van je gaming laptop. Maar daar kost je wel een hoop stroom.
Sowieso hebben gaming laptops nooit bekend gestaan om hun gigantische batterijduur. Maar de discrete GPU kan dit onnodig veel verkorten. Als je een laptop op het oog hebt, verdiep je dan eens in hoe veel vermogen de grafische kaart eist. Mogelijk is er een andere kaart die net wat meer bij je budget en/of batterijvoorkeur hoort.
Het scherm is niet je grootste prioriteit
Een mooi, helder scherm met een goede verversingssnelheid bevordert je ervaring natuurlijk gigantisch. Hoe vet is het om ieder klein detail te in volle scherpte te kunnen zien in je favoriete games? Toch zou de schermkwaliteit niet bovenaan je prioriteitenlijstje moeten staan. Dat komt omdat duurdere beeldschermen de prijs gigantisch doen laten stijgen.
Laptops beginnen met een verversingssnelheid van 60 Hz, maar dit is alleen te overwegen als je een beperkt budget hebt. 144 Hz-schermen bieden over het algemeen een betere helderheid en kleurengamma dan schermen van 60 of 120 Hz.
Houd ook rekening met de resolutie. 1080p is prima op een kleiner scherm, maar 1440p is beter voor schermen groter dan 15 inch. Momenteel zijn 4K-schermen minder gebruikelijk en vereisen ze te veel GPU-kracht om soepel te werken. Bovendien ga je het flink merken in de prijs van de gaming laptop