Jelle van Es
Jelle van Es Games 3 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

Lenovo Legion Y530 Review: Gaminglaptop zonder fratsen

De perfecte pc-ervaring beleef je wat mij betreft op een desktop. Daar kun je redelijk makkelijk een systeem bij elkaar verzamelen, in elkaar zetten en voorzien van een dikke monitor, toetsenbord en muis. Op die manier kun je genieten van games op een hoge resolutie. Maar dan ben je wel gebonden aan één kamer. Als je graag overal gamet, dan is een gaminglaptop een goed alternatief. Deze zijn er in vele soorten en maten. De Lenovo Legion Y530 is een model die in het middensegment opereert en daar ben ik mee aan de slag gegaan.

Het exemplaar wat ik heb gebruikt is een versie met een 15,6-inch Full HD scherm, een i7-8750H Intel Core Processor 2,2 GHZ, een GTX 1050 Ti Nvidia Geforce videokaart en 16 GB DDR4. Ook bevat deze een harde schijf van 256 GB SSD en TB 7200 RPM. Kortom, een laptop die wel wat moet kunnen. Dit is wat me is opgevallen.

Design is netjes

Bij het denken aan een gaminglaptop, dan gaan de gedachten al snel uit naar flinke units met veel lichtjes en gekkigheden. De Lenovo Legion Y530 doet niet veel geks. Het is een degelijke zwarte laptop waar je enkel op de buitenkant de merknaam ziet en waarbij de O in Legion is voorzien van een lichtje. Op die manier is het een gaminglaptop die je ook heel goed als werklaptop kunt gebruiken en men waarschijnlijk niet heel raar opkijkt als je hem in de trein of in een koffiebar er bij pakt om even je ding te doen.

Lenovo Legion
Het topje (Afbeelding: Lenovo)

De Lenovo Legion Y530 kent veel verschillende porten

Ik gebruik voor mijn dagelijkse werkzaamheden een nieuwe Macbook Pro met een viertal USB-C porten. Dat betekent dat ik altijd rondloop met een aantal verloopstukjes om normale dingen er op aan te sluiten. De Lenovo Legion Y530 is wat dat betreft een verademing en kent alle porten die ik wil hebben. Aan de zijkant heb je aan beide zijdes een USB-port die toegankelijk is. En op de achterkant vind je een ingang voor de ethernetkabel, USB-C-, een gewone USB-, een HDMI-, een Mini-Display- en een stroom-poort. Op die manier kun je hem op een bureau makkelijk aansluiten aan alles wat je wilt.

Lenovo Legion
Van boven en onder (Afbeelding: Lenovo)

Degelijke prijs-kwaliteitsverhouding

Als je overweegt een gaminglaptop in huis te halen, dan zijn er veel verschillende opties waar je uit kunt kiezen. Wie dezelfde kwaliteit uit zijn pc-games wil halen als op een desktop, betaalt snel de hoofdprijs. De Lenovo Legion Y530 is een gaminglaptop die je als een soort van middenmotor kan zien. Het is een laptop die games op een degelijke manier draait, terwijl je er uiteindelijk niet de hoofdprijs voor betaalt. Ideaal als je dus wat games wilt spelen die niet zozeer om de graphics of prestaties draaien, zoals een Football Manager of een Civilization.

Lenovo Legion
Achterkantje (Afbeelding: Lenovo)

Niet alle toeters en bellen kun je aanzetten

Maar wanneer je zware shooters wilt gaan spelen, dan moet je wel rekening houden met het feit dat je niet alles kunt aanzetten en ook geen framerate haalt die je als esporter eventueel zal willen. De kwaliteit van de games die ik heb gespeeld was in orde, maar niet zo dik dat je helemaal achterover vliegt. Ook moet je rekening houden met het feit dat het scherm niet belachelijk goed is. Je krijgt de kwaliteit die je min of meer mag verwachten.

Lenovo Legion
Zijkantje (Afbeelding: Lenovo)

Touchpad is erg matig

Wanneer je de Lenovo Legion Y530 echt als laptop gebruikt, en dus geen externe muis bij je hebt, dan merk je dat het touchpad en de muisklikknoppen (bij het gebrek aan een betere term) echt wat aan de matige kant zijn. Zeker wanneer je het een tijdje achter elkaar gebruikt mis je het gevoel van precisie en het is nogal vervelend dat je bij elke muisklik denkt dat de commando niet goed wordt overgebracht. Ook voor dagelijkse werkzaamheden en het browsen op het internet vind ik de touchpad gewoon matig en nodig het niet echt uit om het geheel te gebruiken.

Lenovo Legion
Toetsenbord (Afbeelding: Lenovo)

De Lenovo Legion Y530 is wat mij betreft dan ook een middenweg. En dat is niet altijd de juiste keuze. Wat mij betreft is het handiger om net wat meer te betalen voor iets dat je dagelijks actief gebruikt dan een paar honderd euro besparen. Als je echter een beperkt budget hebt en qua games niet veel wensen hebt, dan is het een aardig alternatief. Je kunt hem hier scoren. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier ons overzicht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!