WANT Spellenkast: Sushi GO Party! Review

Gadgets Noah Korevaar 3 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

We schrijven dagelijks over de nieuwste smartphones, games en apps. Gelukkig is er ook zonder schermpjes een hoop vermaak te vinden. Gewoon, lekker analoog met bord- en kaartspellen. In de rubriek WANT Spellenkast lichten we de beste spelletjes voor je uit. Verslavende spellen die zowel voor jong  als oud geschikt zijn. Dit keer aan de beurt: Sushi GO Party!

Sushi GO Party! review

Onlangs schreven we over een spel genaamd Sushi GO! Een toegankelijk kaartspelletje waarin je zoveel mogelijk punten verzamelt door ontzettend schattig vormgegeven sushi figuurtjes te verzamelen.

Elk potje speel je drie rondes, waarbij je steeds begint met een hand kaarten. Elke keer mag je een kaart uit dat deck kiezen, met daarop een bepaald soort sushi afgebeeld. Daarna geef je de hand door, en krijg je weer een nieuwe hand van de speler naast je. Zo worden de handen steeds kleiner, naar mate ze de iedereen langs gaan.

Uiteindelijk zijn de kaarten op, en heb je een menu aan sushi voor je liggen. Dat doe je drie keer, drie rondes dus. Dan is het tijd om de punten te tellen. In de basisversie van het spel zitten elf verschillende kaarten. Van een kaart als Sashimi moet je er bijvoorbeeld drie hebben om pas punten te krijgen, maar dan krijg je er wel in een keer 10. Een kaart als Dumpling levert direct al een punt op, maar wel slechts eentje.

Zo maak je continu pittige keuzes, want door een kaart als Sashimi te kiezen neem je wel meer risico. Dan moet je immers maar hopen dat er nog twee keer die kaart voorbij komt in de handen die je krijgt.

Maar goed, daar blijft het niet bij. Er zijn ook kaarten die weer nieuwe spelmechanieken introduceren. Maar goed, voor de uitleg van de basisversie van Sushi Go! verwijs ik je graag naar onze review van het kleurrijke kaartspelletje.

Uitgebreidere versie

Dit artikel gaat namelijk over Sushi GO! Party, een uitgebreidere versie van Sushi GO!. Party bevat in plaats van 11 verschillende gerechten nu 20 verschillende gerechten. Negen nieuwe soorten sushi en spelmechanieken dus.

Het is echter niet alsof je ze allemaal in een keer gebruikt. Dat is juist het mooie aan party: voor je begint met spelen kies je zelf een menu uit. Dat kunnen ook de 11 kaarten uit het basisspel zijn, of juist een pittigere samenstelling. Daardoor kun je als het ware acht verschillende varianten van het spel spelen.

Waar de basisversie van Sushi Go! op een gegeven moment een vast riedeltje wordt, waarbij je wel weet waarvoor je altijd wilt gaan, houdt Party het veel spannender. Je speelt immers elke keer weer met een andere samenstelling aan gerechten, waardoor je scherper moet blijven op wat er beschikbaar is.

Dat is niet het enige wat nieuw is. Zo kun je het spel met deze versie eindelijk met maximaal 8 spelers spelen, in plaats van 5. Toch weer mooi meegenomen als je met een grote groep speelt. Ook hoef je niet langer je score op een los papiertje bij te houden. Je krijgt er namelijk een kartonnen spelbord met pionnetjes bij, waarmee je de score bij kunt houden.

Kanttekeningen

Uiteindelijk is Sushi Go Party! dus een stuk rijkere versie van het origineel, vooral omdat je er het originele spel ook gewoon mee kunt spelen. Toch zijn er ook verschillende kanttekeningen die we bij dit spelletje willen plaatsen.

Zo boet het spel wel aan simpliciteit in. Het is niet langer een kwestie van kaarten schudden, verdelen en spelen. Je moet nu eerst 181 spelkaarten sorteren, op zoek naar de juiste gerechten voor het zojuist gekozen menu.

De doos had best met een aantal sorteervakjes of iets dergelijks geleverd mogen worden, zodat je de gerechten netjes gescheiden kunt bewaren. Het opstarten is dus iets meer gedoe, waardoor we voor het basisspel alsnog de basisversie erbij pakten.

Maar goed, dat is een probleem wat je als speler zelf kunt oplossen door bakjes te gebruiken, die je zelf in huis hebt. Al met al is Party! een welkome uitbreiding, die ervoor zorgt dat het al ijzersterke basisconcept langer interessant en onderhoudend blijft.

De extra kaarten brengen unieke en verrassende nieuwe spelmechanieken met zich mee, zonder dat de zorgvuldige balans van het kaartspel zoek raakt. Een aanrader dus!

Sushi GO Party! is een spel van White Goblin Games. Je kunt het spel hier aanschaffen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen