George Lucas is de vader van Star Wars, maar het was niet zijn beste film

Films & Series Sam Dille 27 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

George Lucas is een van de invloedrijkste filmmakers in de geschiedenis van de cinema. Hij staat bekend om zijn iconische Star Wars-franchise, maar zijn beste werk komt ergens anders vandaan. De film kwam zelfs vier jaar voor de eerste Star Wars uit.

Laten we ook niet te hard van stapel lopen. Star Wars was ongetwijfeld een technische doorbraak die films voor altijd veranderde. De franchise heeft natuurlijk een enorme culturele impact gemaakt. Maar een andere film bewees pas écht dat George Lucas een geweldige filmmaker is. En dat is American Graffiti.

De beste film van George Lucas was niet Star Wars

De tweede film van George Lucas als regisseur was een kritische en commerciële hit. American Graffiti gaat over een groep tieners uit de jaren ’60 op de laatste avond van hun zomervakantie, voordat ze naar de universiteit gaan. Ze rijden door de stad met raceauto’s, achtervolgen meisjes en vechten tegen de angst om volwassen te worden. Dat doen ze allemaal terwijl ze luisteren naar de beroemde radio-dj Wolfman Jack.

In de film spelen ook een aantal bekende acteurs, zoals Richard Dreyfuss, Ron Howard, Cindy Williams en Harrison Ford. American Graffiti is anders dan alle andere films van George Lucas zoals Star Wars en juist daarom steekt hij boven de rest uit.

Een film over de levenservaringen van George Lucas

De eerste film van George Lucas was een sci-fi genaamd THX 1138, Star Wars was dus niet de eerste sci-fi-titel. Hij maakte de film met American Zoetrope, het bedrijf van Francis Ford Coppola, de regisseur van The Godfather. De film was niet makkelijk te verkopen aan het grote publiek. Daarom moedigde Coppola Lucas aan om een film te maken die meer mainstream is.

Dus keerde George Lucas terug naar iets waar hij als kind veel van hield: straatracen. Hij werkte samen met scenarioschrijvers Gloria Katz en Willard Huyck om het verhaal te maken, deels puttend uit zijn eigen levenservaringen.

American Graffiti is een geweldige film

George Lucas experimenteerde voorafgaand aan Star Wars erop los en wist een film te maken die toegankelijk is voor een groot publiek. American Graffiti werd een film die meer is dan alleen een tienerkomedie. De film is heel grappig, maar het heeft ook een melancholische ondertoon. Het gaat over het vasthouden aan iets dat al weg is. Hij raakt een gevoelige snaar en blijft bij het publiek hangen, zelfs nadat de film is afgelopen. Iets wat hij meenam na Star Wars.

Naast de sterke verhaallijnen, is American Graffiti een technisch meesterwerk. De film heeft een fantastische soundtrack en cinematografie. De Wolfman Jack-radiofragmenten en klassieke rockmuziek zorgen voor een prachtige soundtrack, terwijl de cinematografie baanbrekend is met prachtige kleuren en vernieuwend camerawerk. Het is een film die de tand des tijds heeft doorstaan en nog steeds beter is dan veel nieuwe films. Sla Star Wars dus een keer over.

Magistraal en niet te lang: 5 sciencefictionsfilms die maximaal 90 minuten duren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen