ChatGPT is niet dom, je stelt gewoon de verkeerde vragen

Apps Sam Dille 6 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

ChatGPT biedt een unieke kans om te communiceren met een geavanceerde AI. Maar de technologie geeft nog verre van perfecte antwoorden. Dat ligt echt niet alleen aan de chatbot zelf. Jij kan ook wat betere vragen stellen.

ChatGPT kan een hoop zinnen begrijpen. Maar als het systeem niet de juiste vragen krijgt, heeft het niet genoeg houvast om je een goed antwoord te geven. Het is dus essentieel dat je weet hoe je met de chatbot moet communiceren.

Er zijn veel dingen waar je op moet letten als je ChatGPT gebruikt. Daarom helpen wij je op weg met een aantal tips.

Zo krijg je de beste antwoorden uit ChatGPT

Goede vragen stellen aan ChatGPT is niet moeilijk als je de trucjes kent. Hieronder vind je de belangrijkste punten die je moet meenemen tijdens het communiceren met ChatGPT. Op die manier krijg je de beste antwoorden.

#1 Wees duidelijk en specifiek

ChatGPT is een AI-systeem, maar lijkt in sommige opzichten ook op een echt mens. Als je namelijk geen duidelijke informatie geeft in je vraag, heeft de chatbot geen idee waar je het over hebt.

Formuleer daarom je vraag duidelijk en gebruik specifieke details om Chat GPT te helpen je vraag nauwkeurig te begrijpen. Formuleer hem zonder dubbelzinnigheid of vage termen en voeg relevante achtergrondinformatie toe om een goed geïnformeerd antwoord te garanderen.

#2 Gebruik de juiste grammatica

De antwoorden van ChatGPT zijn gebaseerd op kansberekening uit verschillende bronnen. Het systeem komt hierdoor niet vaak spelfouten tegen. En dat maakt het moeilijker voor de chatbot om je vraag te begrijpen en op een goed antwoord te komen.

Schrijf je vragen dus altijd op in de juiste spelling, grammatica en zinsbouw. Gebruik leestekens op de juiste manier. Extra tip: splits complexe vragen op in kleinere, makkelijker te begrijpen zinnen.

Spelling
Let goed op je woorden! (Afbeelding: Unsplash)

#3 Stel één vraag tegelijk aan ChatGPT

Om verwarring te voorkomen en gerichte antwoorden te krijgen, is het belangrijk dat je één vraag tegelijk stelt.

Als je meerdere vragen invoert, kan het voor Chat GPT moeilijk zijn om elke vraag nauwkeurig te beantwoorden. Door één vraag per interactie te stellen, vergroot je de kans op een uitgebreid antwoord.

#4 Zorg voor context of beperkingen

Bij het beantwoorden van een grote, open vraag weet ChatGPT bijna niet waar hij moet beginnen. Probeer zelf maar even een vraag als ‘Hoe kunnen we de impact van klimaatverandering verminderen?’ te beantwoorden. Niet te doen toch?

Het kan in dit soort gevallen helpen om de chatbot iets meer context of beperkingen te geven. Denk aan het noemen van een bepaalde tijdsperiode, locatie of methode. Door deze grenzen te stellen, help je ChatGPT een passend antwoord te vinden.

Locatie voor ChatGPT
Prima locatie toch? (Afbeelding: Unsplash)

#5 Geef voorbeelden aan ChatGPT

Net als het geven van beperkingen en context, kunnen ook voorbeelden ChatGPT helpen om je vraag te begrijpen. Door voorbeelden te gebruiken kun je jouw verwachtingen van een goed antwoord doorspelen naar de chatbot. Zo weet hij beter waar je naar op zoek bent.

#6 Snijden en schaven

Druk nooit meteen na het schrijven van een vraag op verzenden. Neem eerst even de tijd om de vraag na te lezen en te verfijnen. Zorg ervoor dat de vraag beknopt en goed gestructureerd is en de betekenis overbrengt. Bedenk hoe ChatGPT je vraag zou kunnen interpreteren en maak aanpassingen als de vraag nog niet helemaal klopt.

Waarom je ChatGPT niet al je geheimen moet vertellen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen