Japan in de ban van elektrische auto van nog geen 13.000 euro

Elektrische auto's Jeroen Kraak 26 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Een elektrische auto hoeft niet persé duur te zijn. Dat bewijzen ze in Japan wel. Een nieuwe compacte Nissan, van omgerekend nog geen 13.000 euro, weet het land te veroveren.

Size matters? Zeker niet in Japan. Een kleine elektrische auto is daar een van de meest verkochte auto’s van dit moment. En dat heeft een hele goede reden. De prijs is net zo klein. Omgerekend zo’n 12.300 euro.

De spotgoedkope elektrische auto van Nissan en Mitsubishi

Voor veel mensen in ons land is de prijs van een elektrische auto één van de grootste struikelblokken om er een aan te schaffen. Hoewel we in de toekomst allemaal aan de stekkerauto zullen moeten, is die nog steeds duurder dan zijn benzinebroertje. In Japan heeft Nissan daar echter een stokje voor gestoken.

Maak kennis met de Sakura, wat in het Japans kersenbloesem betekent. Dit is een samenwerking tussen Nissan en Mitsubishi. Het is dit jaar de best verkopende auto in Japan. Sterker nog, ongeveer de helft van de elektrische auto’s die in Japan worden verkocht, is een Sakura.

Elektrische auto van minder dan 13.000 euro verovert Japan
(Afbeelding; Nissan)

Klein maar fijn

Nee, groot is deze elektrische auto zeker niet. Hij is 340 centimeter lang en 148 centimeter breed. In totaal kunnen er vier mensen in de auto, maar dat mag je op z’n zachtst gezegd lekker knus noemen, vooral voor ons als lange Nederlanders.

De actieradius is met 180 kilometer niet echt heel hoog. Het lijkt dan ook meer een prima boodschappenautootje voor in de stad. De maximumsnelheid ligt op 130 kilometer per uur. Prima dus, als je je altijd aan de snelheid houdt.

De prijs van deze elektrische auto van Nissan en Mitsubishi kan mede zo laag zijn vanwege subsidies van de Japanse overheid. Met deze prijs zorg je er in ieder geval voor dat mensen echt overstappen. Misschien is dit ook een goed voorbeeld voor Nederland? Hier zijn er ook subsidies, al zijn die niet zo hoog. Daarnaast kan het goed zijn dat deze binnenkort worden afgeschaft.

Toyota wil twee grootste problemen elektrische auto tackelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen