Google neemt ingrijpende beslissing over Android Auto

Apps Wesley Akkerman 22 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Google maakte een ingrijpende beslissing over Android Auto, waardoor de app voortaan niet meer op je smartphone te gebruiken is. De stekker gaat er namelijk uit voor de Android-app, waardoor Auto alleen nog beschikbaar is in de auto. Je gebruikt de software dus alleen nog op de displays binnen het dashboard van je auto.

Het bedrijf introduceerde Android Auto in 2015. Bestuurders kregen zodoende toegang tot kaarten, navigatie en muziek, zonder allerlei afleidende zaken, en dat allemaal via hun smartphone. Bovendien waren er grote interface-elementen, waardoor iets bedienen of bekijken gemakkelijker ging dan voorheen.

Google trekt stekker uit Android Auto-app

Klinkt als een prima app dus. Maar helaas kun je hem voortaan niet meer gebruiken. Dit nieuws komt niet uit de lucht vallen. Eerder deze maand verscheen namelijk in het nieuws dat Google dit van plan was. Je zag die melding tevens binnen de app staan; je wist dus als gebruiker van Android Auto waar je aan toe was.

Android Auto
Android vanaf nu ook in je auto! (Afbeelding: Google / Bewerking: WANT)

Dat was overigens niet de enige hint. Toen Google namelijk een grote designwijziging doorvoerde aan de autovariant van Android Auto, bleef de Android-app helaas al achter. Dat was een teken aan de wand. Bovendien is het ook zo dat de Auto-app niet te gebruiken is in combinatie met Android 12 (en natuurlijk Android 13).

En nu dan?

Nu kun je twee dingen doen. Of je investeert in een auto die standaard Android Auto ondersteunt op het display in het dashboard. Of je maakt gebruik van de Assistent Driving Mode, die beschikbaar is binnen de Google Assistent. Dit onderdeel is vergelijkbaar met het oude Android Auto, maar de software is helaas niet één-op-één te vergelijken.

Er zitten wat nadelen aan de Driving Mode (of Rijstand in Nederland) van de Google Assistent. Je kunt hem namelijk niet opstarten via een snelkoppeling; je moet daarvoor het juiste commando gebruiken. Ook is er geen optie om je telefoon dan horizontaal te gebruiken; je kunt hem dan alleen verticaal ophangen binnen de auto.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

9to5Google

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen