Waarom Google de camera van je Chromebook graag wil gebruiken

Apps Wesley Akkerman 25 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Chromebooks van Google zijn ontzettend handig voor mensen die niet te veel willen spenderen en toch een laptop nodig hebben. Ze begonnen als redelijk simpele laptops zonder al te veel functies. Tegenwoordig zijn ze ontzettend uitgebreid en komen er nog regelmatig interessante beveiligingsfuncties bij.

De Chromebook van Google is vooral een populair apparaat op scholen en onderwijsinstellingen. Al kopen ook steeds meer mensen er eentje voor hun werk. Wat dat betreft kan het handig zijn dat je zeker weet dat je de enige bent die naar je scherm kijkt. Dat klinkt een beetje specifiek, maar dit verhaal gaat ergens naartoe.

Google Chromebook kijkt over je schouders

Toekomstige Chromebook-modellen krijgen namelijk een Human Presence Sensor (HPS). Dat is al een tijdje bekend, maar 9to5Google heeft er nu iets meer informatie over. De HPS stelt je in staat in te loggen met je gezicht, bijvoorbeeld. Al is dat zeker niet het enige. Later kan hij ook over je schouder meekijken en zien wat er achter je gebeurt.

De handige Google-laptops krijgen ‘snoop detection’ (loerdetectie). De Chromebook ‘ziet’ dan via de camera, die voorzien is van HPS, wanneer er iemand naar jouw scherm kijkt terwijl je werkt. De camera telt het aantal mensen in de buurt en controleert constant wie er een blik werpt op het display.

Gevoelig voor de privacy?

Alle gegevens die via HPS binnenkomen verwerkt de Google Chromebook lokaal. Omdat die data niet eerst naar de cloud gaan is dit dus minder gevoelig voor je privacy. Wanneer de Chromebook detecteert dat er iemand naar je scherm loert, krijg je daar een notificatie van. Het systeem kan daarnaast ook zaken als notificaties uitschakelen of het scherm minder helder maken.

Los van het feit dat sommige werkgerelateerde zaken niet voor iedereen bedoeld zijn, is het ook gewoon onbeleefd om zomaar te gluren naar het scherm van een ander. Het is een nare gewoonte die veel mensen zichzelf aangeleerd hebben. Daarom is het goed om te zien dat Google hiermee aan de slag gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

9to5Google

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen