Google Chrome haalt grote ergernis in veel Android-apps weg

Tech Dunke van Boekel 16 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Browsers in apps zijn over het algemeen niet bepaald geliefd om een aantal redenen. Naast een gebrek aan veiligheid werken ze vaak ook gewoon net niet zo lekker als een volledige browser. Google brengt daarom op Android-apparaten een verbeterde versie van Custom Tabs uit die gebruikers het gemak geven van de gewone browser zoals Chrome zonder uit de app te gaan.

Het is dus geen verassing dat veel Android-ontwikkelaars kiezen voor de Chrome Custom Tabs in plaats van WebView (waarmee apps browsertabbladen kunnen weergeven). Met deze nieuwe tool opent de app een tabblad via een al bestaande browser (wat bijvoorbeeld Chrome, Edge of Firefox kan zijn), wat stukken beter werkt. Het interessant is voornamelijk dat gebruikers in de app blijven. Nu worden de features van Custom Tabs ook nog eens uitgebreid met een aanstaande update.

Google Chrome: nieuwe Custom Tabs-features op Android

De twee features die Google nu voor Custom Tabs op Android introduceert zijn bedoeld om het browsen van je apps soepeler te laten verlopen. De Custom Tabs zijn al makkelijker aan te passen voor ontwikkelaars dan WebView en daar gaat nu nog even een schepje bovenop.

Allereerst gaat Google het mogelijk maken om in te stellen dat webpagina’s openen op een half scherm. Als je dan als gebruiker op een link klikt, kun je de ene helft van je scherm gebruiken voor het bekijken van de Chrome pagina, terwijl de app nog steeds op je scherm staat en te gebruiken is.

Handig voor Android-ontwikkelaars aangezien men sneller in de app blijft. Zij moeten er wel rekening mee houden dat er niet een overweldigende hoeveelheid informatie op het scherm wordt gepropt. Dat zou nog wel eens een puzzel kunnen worden.

De andere feature die Android-apps zou gaan helpen is enorm simpel. Het wordt mogelijk om in een Custom Tab je opgeslagen wachtwoorden en auto-fill gegevens te gebruiken.

Google Chrome
Surfen op Google Chrome! (Afbeelding: Unsplash)

Dit betekent dat als je in een webpagina in moet loggen of bijvoorbeeld je adres moet invullen, de Custom Tab de informatie meteen kan invullen zolang die gegevens in je Google Chrome-browser opgeslagen zijn.

Die nieuwe Apple Watch bestel je dus nét even iets sneller en dus ben je eerder terug in de app (vinden de mensen die daar aan verdienen blijkbaar leuk).

Wanneer kunnen we deze features gebruiken?

Google lijkt in ieder geval nog steeds erg blij te zijn met de Custom Tabs op Android-apparaten. Het bedrijf benadrukt de waarde van deze nieuwe functies nog even door te zeggen dat Custom Tabs veel makkelijker te implementeren is dan WebViews.

Het is nog niet bekend wanneer app-ontwikkelaars aan de slag kunnen met deze nieuwe features.

Hoe Google Android 14 kan gebruiken zijn AI boven ChatGPT te zetten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen