Mars Rover Perseverance deelt foto’s van zijn meest recente project

Tech Dunke van Boekel 16 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Op 30 Juli 2020 schoot NASA de Mars Rover met de naam Perseverance de ruimte in. Sinds de landing ongeveer een half jaar later is de Rover op het oppervlakte van Mars bezig geweest met zijn missie: het verzamelen van stenen en ‘aarde’ op het oppervlakte van Mars. Het verzamelde materiaal heeft hij keurig gedropt in een soort van depot. Dit is het meest recente project wat de intrigerende robot onlangs heeft uitgevoerd.

De stenen die Perseverance verzamelt zullen worden gebruikt om meer te weten te komen over de geschiedenis van Mars. Zo kunnen we hopelijk meer te weten komen over of Mars ooit geschikt was voor levende organismen. NASA heeft laten weten dat de Mars Rover de buisjes met monsters op de oppervlakte van de rode planeet heeft achtergelaten. Wacht, wat?

Waarom heeft Perseverance die buisjes achtergelaten?

Geen zorgen, dat was de bedoeling. Het achterlaten van deze titaniumbuisjes met onderzoeksmateriaal is onderdeel van de Mars 2020-missie. Perseverance is de afgelopen 6 weken hard bezig geweest met het voorzichtig neerleggen van deze monsters.

In totaal liggen er nu tien buisjes op de grond, in het eerste ‘depot’ op een andere planeet ooit. De mens zit (nog niet eens echt) nog maar twee jaar op een andere planeet en we beginnen al met vervuilen.

Dit depot is daarentegen aangelegd als back-up voor het geval de extractie van de Mars Rover fout zou gaan. Perseverance heeft zelf namelijk ook nog een aantal buisjes bij zich, die hopelijk in de toekomst op worden gehaald door de Sample Retriever Lander.

Deze lander staat gepland voor lancering in 2028. Mocht er iets fout gaan in het afgeven van de buisjes op de Rover, dan kan een toekomstige missie de monsters ophalen uit dit depot.

Mars Rover Perseverance depot
Schattig dat die buisjes ook namen hebben. (Afbeelding: NASA)

Koekeloeren naar wat de Mars Rover heeft uitgespookt.

Wat ook hartstikke tof is, is dat we gewoon kunnen kijken naar hoe dit depot eruit ziet. Door 368 fotos’s die door Perseverance naar de wetenschappers bij NASA zijn gestuurd aan elkaar te plakken hebben we nu een goed beeld van waar de buisjes liggen.

Op de website van NASA zijn de afbeeldingen van de Mars Rover ook gedeeld. Hier kun je ook goed inzoomen op de omgeving en de buisjes van dichtbij bekijken.

Er zweeft nog een Tesla Model 3 van SpaceX in de ruimte, maar waar is hij?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen