Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 19 feb 2021

Mars-rover Perseverance veilig geland en deelt eerste foto

De NASA-rover Perseverance is succesvol geland op Mars. Het was even spannend bij de landing maar de opluchting was groot toen alles goed verliep.

Gisteren om 21:45 kwam de wagen de Mars-rover van NASA aan de grond. Daarvoor ging een ingewikkelde procedure vooraf. Als eerste moest het door de dampkring waarna vervolgens het omhulsel aan een parachute zat. Uiteindelijk valt er een soort afzet voertuig uit het omhulsel dat met kleine raketmotors wordt aangedreven. De rover zit daaraan vast met een touw en komt zo rustig op de grond terecht.

Een lastige landing op Mars

Het was wel even nagelbijten voor de medewerkers van NASA. Tijdens de landing vindt de 7 minutes of terror plaats. Daarbij moet de rover de ingewikkelde landing inzetten. Tijdens die landing kunnen de onderzoekers van NASA niets betekenen aangezien het communicatiesignaal tussen de Mars-rover en het laboratorium 11 minuten en 22 seconden duurt. Eer dat zij wat zouden kunnen doen is de Rover dus al lang geland.

Dit moet je zien: de mooiste foto’s van Mars tot nu toe

Na de landing kwam NASA meteen met goed nieuws. Het deelde dan ook via Twitter de eerste foto van de Perseverance. Op de zwart-witfoto genomen vanaf de binnenkant zien we het zand en wat gesteente. “Hello, world. My first look at my forever home,” tweette NASA.

Persverance moet onderzoek mogelijk maken

Met de komst van Perseverance naar Mars wil NASA onderzoek doen naar verschillende facetten op Mars. Het wil een soort helikopter testen die daar moet kunnen vliegen. Dat is lastiger dan het lijkt, aangezien de atmosfeer op de planeet anders is dan op aarde. Hierdoor moet het dus meer toeren maken om te kunnen vliegen. Als het lukt is NASA de eerste die een vlucht kan uitvoeren op een andere planeet.

Het belangrijkste is echter onderzoek naar de bodem van de Mars. NASA hoopt grondmonsters te verzamelen die later mee kunnen genomen tijdens een nieuwe missie naar de rode planeet. Het hoopt daarmee te ontdekken of er ooit leven is geweest op Mars.

De missie voor de Perseverance kost zo’n 2 miljard euro. De Mars-rover weeg zo’n 1000 kilo en zit vol met allerlei meetapparatuur en camera’s. Het is geland in een speciaal gebied met verschillende omstandigheden om zo veel informatie te kunnen vergaren.

Reageer op artikel:
Mars-rover Perseverance veilig geland en deelt eerste foto
Sluiten