Google Chrome gaat je online veiligheid met nieuwe functie vergroten

Apps Jeroen Kraak 23 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

We zijn allemaal zeer gesteld op onze privacy, maar vooral online is het soms moeilijk om deze echt te beschermen. Google gaat je daar aardig bij helpen met een nieuwe functie waar het nu aan werkt voor Chrome.

In het dagelijks leven kom je vast wel op plaatsen waar beveiligingscamera’s hangen. Denk bijvoorbeeld aan een winkel of een drukke straat. Wellicht denk je dat dit je online niet overkomt, maar daar gaat het allemaal nog makkelijker. Dat heeft allemaal te maken met je IP-adres. Omdat dit adres uniek is, is het makkelijk om iemand daarmee te identificeren. Google Chrome wil daar een stokje voor steken.

Google wil je online privacy beter beschermen

Google werkt aan de functie IP Protectie, laat het op Github weten. Zoals de naam al doet vermoeden is het de bedoeling dat de functie je IP-adres beschermt. Het gebruik van Chrome zou, in theorie, de veiligheid dus beter kunnen waarborgen.

IP Protectie maakt gebruik van een speciale Proxy van Google. Hierdoor kan het je IP-adres verbergen, waardoor dat niet meer zichtbaar is voor anderen. Zij zien dus niet je unieke erkenningsnummer op het internet als je straks Google Chrome gebruikt.

Ga nog niet meteen op zoek naar deze Chrome-functie

Helaas is er nog wel een nadeel. Deze functie zit nog in de beginfase. Dat betekent dat het eerst nog uitvoerend getest moet worden. Waarschijnlijk zal die dus eerst in Google Chrome Canary komen, alvorens in de echte betaversie. Het voordeel is wel dat je Canary gewoon kunt gebruiken. Het nadeel is dat deze versie wel onstabiel kan zijn omdat het vol zit met functies die nog getest moeten worden.

Hoewel de functie je online privacy aanzienlijk verbetert, waarschuwt het bedrijf dat het niet 100 procent bescherming kan bieden. Mocht iemand de proxyserver van Google hacken, dan is het verkeer wel gewoon zichtbaar. Het is dus altijd handig om er bijvoorbeeld een VPN overheen te doen.

@wantnl

WhatsApp verdwijnt van oude Samsung- en Android-smartphones 🤯 #whatsapp #apps #android #samsung #samsunggalaxy

♬ origineel geluid – WANT

Toch is het juist opvallend dat Google met de functie komt. Het bedrijf verdient geld door je advertenties op maat te geven. Dit doet het juist door je op het internet te identificeren.

Het is dan ook logisch dat sommige mensen wat sceptisch zullen zijn over de functie in Chrome. Maar laten we daarover pas oordelen als de functie echt live is.

Google Chrome gaat er binnenkort anders uitzien op je Android

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen