Google komt met belangrijke wijziging voor Chrome op Android

Apps Jeroen Kraak 23 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Google rolt volgende maand Chrome versie 100 uit. Deze update zorgt er echter wel voor dat Android-gebruikers afscheid moeten nemen van Lite.

Google Chrome is een van de meest gebruikte browsers op de wereld. Vooral op Android-telefoons wordt bijna niets anders gebruikt. Dat is niet zo raar, aangezien de browser gewoon ontzettend soepel loopt. Voor gebruikers die liever wat minder data gebruiken, is er de Lite-versie. Echter gaat deze nu verdwijnen maakt het tech-bedrijf bekend.

Geen Chrome Lite meer

In een post op de help-pagina doet Google haar plannen uit de doeken. Op 29 maart komt het met een grote update voor Chrome, de zogenaamde v100. Bij die update heeft het ook een drastisch besluit genomen. Het techbedrijf gaat namelijk stoppen met Chrome Lite.

Google Lite is vooral populair bij mensen die niet zoveel data tot hun beschikking hebben, of een redelijk slechte internetverbinding hebben. Deze versie van de browser verbruikt minder data dan zijn grote broer. Deze versie van de browser was sinds 2014 actief.

Google vertelt waarom

Toch is Chrome Lite niet meer nodig volgens Google als de nieuwe update uitkomt. Op de help-pagina laat het bedrijf het volgende weten: “In de recente jaren hebben we een afname gezien voor de kosten van mobiele data in veel landen. Daarnaast heeft Chrome veel vooruitgang geboekt om minder data te verbruiken, maar daarnaast wel een snellere laadtijd te creëren. Hoewel de Lite-versie dus verdwijnt, blijven wij gefocust dat Chrome snel website laadt op de mobiele telefoon.”

Eerder waarschuwde Firefox-maker Mozilla voor versie 100. Ook de versie van hun browser is binnenkort toe aan de honderdste versie. Juist dat getal kan voor problemen zorgen. Mozilla meldde eerder dat door dat getal mogelijk grote websites niet langer de twee browsers kan ondersteunen. Zo lijkt het al negatieve gevolgen te hebben voor de sites van Yahoo, T-Mobile en Daimler. Op dit moment onderzoeken Google en Mozilla het probleem. Meer daarover lees je in dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen