Google verbetert subtiel incognito-modus met een reden

Apps Jeroen Kraak 16 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Gebruik je de incognitomodus in Google Chrome? Dan ben je binnenkort nog meer beschermd zonder dat je het weet. Toch heeft het een opvallende reden.

Waande je jezelf altijd al veilig in de incognitomodus van Chrome? Dan zat je er lange tijd naast. Hoewel je misschien dacht dat iemand met je kon meekijken naar wat je uitspookte op het internet, bleek dit niet het geval.

Een groep Chrome-gebruikers daagde daarom Google voor de rechter. Uiteindelijk kwam het tot een schikking tussen het bedrijf en de eisers. Nu past het dus ook een aantal zaken in de browser aan.

Google schikte met Chrome-gebruikers

De schikking kwam na de beschuldiging dat Google illegaal browseractiviteiten volgde van gebruikers. Dat gebeurde volgens de eisers zelfs als de incognitomodus was ingeschakeld. Apart, want de bedoeling van die modus is juist dat je niet gevolgd wordt.

Het is opvallend dat Google schikte, want waarom zou je vinden dat de beschuldigingen niet zouden kloppen? De voorwaarden van de schikking zullen aan het eind van deze maand aan de rechtbank worden gepresenteerd, waarna de zaak kan worden afgedaan.

Google verbetert subtiel incognito-modus in Chrome en dat heeft een reden
Dit krijg je nu te zien wanneer je een incognito-venster opent. (Afbeelding: Google)

Maar daarmee is het niet over en sluiten voor Google. Het blijkt in de nieuwe Canary-versie (dat is een versie waarbij zaken nog voor de bèta worden getest) een subtiele verandering te hebben doorgevoerd.

De subtiele verandering in de incognito-modus

“Anderen die dit apparaat gebruiken, zien je browseractiviteit niet. Dit verandert niets aan de manier waarop gegevens worden verzameld door websites die je bezoekt en de services die zij gebruiken, waaronder Google,” staat er in de nieuwe versie te lezen. Bij de huidige versie staat Google niet expliciet genoemd.

Toch legt dit wel iets bloot wat veel mensen niet weten, maar misschien wel zouden moeten weten. Als je een incognito-venster opent, staat er op de pagina een waarschuwing: “Je activiteit is mogelijk nog wel zichtbaar voor: websites die je bezoekt, je werkgever of school, je internetprovider.”

Denk je dus dat je helemaal veilig bent als je incognito surft, dan is dat zeker niet zo.Hoewel je tegen meer beschermd bent dan bij gebruik van de reguliere versie, doe je er goed aan om een extra laag beveiliging toe te voegen, als je dit niet wenselijk acht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een VPN.

Google Maps voor Android brengt licht aan het einde van de tunnel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen