Google showt op spectaculaire wijze gevolgen klimaatverandering

Apps Jeroen Kraak 15 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Google presenteert een nieuwe feature voor Earth. Met deze nieuwe functie is goed te zien wat de gevolgen van klimaatverandering zijn.

Google Earth bestaat al een lange tijd. Met de functie zijn satellietbeelden van de aarde op een prachtige manier te zien. Het is een heerlijk programma om even te reizen nu dat niet in coronatijd kan.

Een nieuw functie in Google Earth

Google heeft nu een nieuwe functie aangekondigd dat de grootste verandering van Earth is in vijf jaar. De dienst laat nu zien hoe landschap en geografie in de afgelopen decennia is veranderd.

Het bedrijf noemt de nieuwe functie voor Earth Timelaps. Met de nieuwe tool zien mensen de gevolgen van het landschap die ontstaan zijn door onszelf en de natuur. Zo is er bijvoorbeeld te zien hoe Las Vegas in de woestijn is gegroeid.

Google Maps voorzien van meerdere uiterst interessante functionaliteiten

Invloed van de mens

“Een van de grote doelen voor dit project is om te laten zien hoe ons eigen handelen invloed heeft op onze wereld, zoals de bosbranden in het westen van de Verenigde Staten en de ontbossing van de Amazone,” zegt Rebecca Moore, de baas van Google Earth.

“We kunnen nu objectief het broeikaseffect zien met onze eigen ogen.” Moore hoopt dan ook dat de nieuwe functie in Google Maps mensen aanspoort tot actie. “Het maakt het abstracte begrip nu concreet.”

Google Maps
Een voorbeeld van de Timelapse. (Afbeelding: Google)

Samenwerking

Voor de functie werkte Google samen met verschillende partijen. Zo droegen NASA, US Geological Survey en de Europese Unie allemaal bij. Er zijn satellietbeelden gebruikt van 1984 tot 2020. In totaal zijn die goed voor 20 petabytes, oftewel 20 miljoen gigabytes.

De nieuwe functie komt op een beladen moment. Want terwijl Google zegt zich in te zetten voor het milieu, claimt non-profitorganisatie Avaaz (via Time) wat anders. Zij beschuldigen dochterbedrijf YouTube ervan actief video’s te promoten die klimaatverandering ontkennen. Het kan dus altijd nog beter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Cnet

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen