Pas op: gedeelde foto’s in Google Foto’s altijd publiek

Apple rmens 17 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Google Foto’s is binnen enkele jaren een van de populairste fotodiensten geworden. De app onderscheidt zich met de mogelijkheid om ruimte op bijvoorbeeld een iPhone te besparen en heeft een ijzersterke zoekmachine. Toch moet je ook voorzichtig zijn, zeker met de deel-functie.

De functie om afbeeldingen in Google Foto’s te delen, zorgt er namelijk voor dat gedeelde foto’s voor iedereen op het internet zichtbaar zijn. Dit is niet echt een beveiligingslek, maar eerder een zeer slecht geïmplementeerde functie die voor verklaarbare verwarring zorgt.

Verwarrende deelfunctie Google Foto’s

Wanneer je een foto naar een vriend stuurt met Google Foto’s, maakt de app automatisch een link naar de beelden. Deze link is altijd openbaar. Iedereen kan de link openen en de foto’s bekijken. Zelfs als ze niet zijn uitgenodigd.

Het probleem is dat de interface van Google Foto’s het laat lijken alsof mensen specifiek worden uitgenodigd en er beperkte toegang wordt verleend, maar dat is niet zo. In Google Drive en Docs wordt een vergelijkbare interface gebruikt. Daar hebben echter alleen uitgenodigde personen toegang tot gedeelde bestanden. Bij Google’s fotodienst is de link altijd openbaar, zelfs als je specifiek mensen uitnodigt.

Google Foto's 001
De optie ‘Mensen selecteren’ bepaalt alleen aan wie je de link stuurt, niet wie toegang heeft. – Klik/tap voor groter.

Check je foto’s

Google zegt dat de link wordt gegenereerd met een ID dat niet eenvoudig te raden is. Dit klopt, maar met een beetje slimme bot zijn zo duizenden links te checken. De vraag blijft waarom Google Foto’s geen verificatie nodig heeft. Apple vereist bij iCloud-foto’s wel dat je inlogt om gedeelde albums te bekijken en Google doet het zelf ook bij Drive en Documenten.

Tot overmaat van ramp is het verwijderen van gemaakte links niet eenvoudig of praktisch. Je moet de app of website van de dienst openen, het tabblad “Delen” bekijken en elk item individueel selecteren om het te verwijderen. Als je afbeeldingen via de app van Google deelt, check de inhoud dan op gevoelig materiaal en verwijder de afbeeldingen die je privé wil houden. Het kan sowieso geen kwaad om te kijken of je niet teveel deelt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen