Wordt Google Glass toch grootste concurrent Apple Vision Pro?

Gadgets Jeroen Kraak 23 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Apple wist afgelopen zomer flink indruk te maken met zijn Vision Pro. Al was het idee natuurlijk niet nieuw. De Google Glass behoorde tot een van de pioniers van het concept. En laat precies die bril nou mogelijk zijn comeback maken.

Er zijn van die producten die hun tijd ver vooruit zijn en ongelooflijk veel indruk maken. Maar in sommige gevallen komen ze te vroeg, omdat de samenleving er nog niet klaar voor is. De Google Glass is daar het uitstekende voorbeeld van. Maar nu Apple met zijn Vision Pro de markt wil bestormen, hoeft de mislukking niet altijd een mislukking te blijven. Toch?

Maakt de Google Glass zijn comeback?

Het lijkt binnenkort eindelijk echt de tijd te worden voor VR en AR. Natuurlijk timmert Oculus van Meta al jaren aan de weg en heeft PlayStation zijn tweede VR-headset uitgebracht. Het is echter Apple die met de komst van de Vision Pro het AR/VR-landschap een flinke boost geeft.

Andere bedrijven zien dit ook en willen dus inhaken. Zo werkt Samsung aan een VR/AR-project, maar wil dit niet echt vlotten. Nu lijkt een andere slapende reus op dit gebied wakker te worden: Google. Het lijkt dus ook te willen concurreren met de Apple Vision Pro.

De website 9to5Google heeft verborgen code in Android gevonden die hint naar Iris. En laat Iris nu juist de projectnaam zijn van een AR/VR-bril. Daarnaast komt die naam ook voor in Google Assistent. Het lijkt dus slechts een kwestie van tijd te zijn voordat we een nieuwe versie van de slimme bril zien, als we de geruchten moeten geloven.

Project Iris als antwoord op de Apple Vision Pro?

Project Iris verwijst naar een AR/VR-bril die Google kort toonde tijdens Google I/O in 2022. De belangrijkste taak van die bril was om gesproken dialoog te vertalen naar een tekst die vervolgens op de bril wordt weergegeven. Hierdoor kun je eenvoudig communiceren met mensen uit andere landen.

Dit doet je waarschijnlijk denken aan de Google Glass. Het was de eerste AR-bril van Google en meteen ook de laatste. Zoals gezegd lijkt de markt er nu wel klaar voor te zijn, mede dankzij de Apple Vision Pro. Het wordt dan ook interessant om te zien hoe Google dit project precies gaat aanpakken.

Om echt interessant te zijn, moet deze nieuwe Google Glass wel meer te bieden hebben dan alleen vertalingen. Het zou natuurlijk ideaal zijn als je via Google Assistent ook allerlei andere informatie kunt opvragen, zoals bijvoorbeeld een route of een binnengekomen e-mail. Het kan dan een echte concurrent van de Apple Vision Pro worden. Nou ja, een budget-variant, want de bril uit Cupertino is haast onbetaalbaar.

@wantnl

De OnePlus Open is officieel een feit 🔥 #oneplusopen #oneplus #op #android #smartphones

♬ origineel geluid – WANT

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen