Netflix-kijkers zijn in de ban van deze intrigerende Nigeriaanse prins

Films & Series Jeroen Kraak 23 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Netflix-kijkers van over de hele wereld zijn in de ban van de eerste succesvolle film uit Nigeria. De film, die met een ontzettend klein budget is gemaakt, weet de hitlijsten als een gek te bestormen.

We kennen Hollywood en Bollywood, maar nu is het tijd voor Nollywood. De filmindustrie in Afrika en dan vooral Nigeria, is booming. Dat laat de nieuwe titel The Black Book op Netflix zien.

Een Nigeriaanse hit op Netflix

The Black Book is voor Netflix-begrippen echt een koopje. Hoewel we zelf toch echt onder de indruk zijn van 1 miljoen op de bank, is het voor een film echt een klein budget.

Toch is het voldoende voor succes, want de thriller is inmiddels al 70 miljoen keer gestreamd.  En dat is niet alleen goed nieuws voor de streamingdienst zelf, maar ook voor de Afrikaanse filmindustrie.

The Black Book mag je met recht een succes noemen. In Zuid-Korea wist de film de eerste plaats in de Netflix top 10 te veroveren. In Zuid-Amerika scoorde het een keurige tweede plaats. Met dit succes staat de poort open voor meer Afrikaanse films, en dat is goed voor de makers.

Het normale budget voor de gemiddelde Nollywood-film ligt tussen de 25.000 en 70.000 dollar. Daar komt zelfs Barry Atsma niet voor uit zijn bed. Netflix zelf betaalt overigens maar tussen de 10.000 en 90.000 dollar voor een licentie voor een Nigeriaanse film. Iets wat flink minder is dan in andere landen. De industrie in het land ziet dan ook graag dat Netflix meer wil investeren.

Door het succes van The Black Book kunnen Nigeriaanse filmmakers wellicht meer geld krijgen voor een film. En doordat er een voorbeeld is voor succes, is het ook makkelijker voor makers om financiering voor hun projecten te vinden.

Dit is The Black Book

Editi Effiong is de maker van The Black Book. Met een budget van 1 miljoen dollar had hij voor Nigeriaanse begrippen een werelddeal te pakken. Hij haalde het geld op via een onconventionele manier, door contact te leggen met vrienden uit de tech-industrie. Hij presenteerde zijn project net als een normale start-up zou doen. Veel investeerders geloofden in het verhaal, wat uiteindelijk tot succes leidde.

Hoewel The Black Book niet al te hoog scoort op IMDb (een 5,1), is 65 procent een redelijke score op Rotten Tomatoes. Gezien het budget in vergelijking met de gemiddelde Amerikaanse Netflix-productie en het aantal kijkers, mag je het dus zeker een succes noemen.

@wantnl

De nieuwe Playstation 5 is hier 🔥🔥🔥 #playstation #playstation5 #playstation5slim #games #gaming

♬ original sound – WANT

The Black Book is een echte thriller. Nadat zijn zoon erin is geluisd voor een ontvoering, neemt een rouwende diaken het recht in eigen hand. Hij vecht tegen een corrupte politiebende om zijn naam te zuiveren.

Wil je weten hoe dit avontuur precies gaat aflopen? De film staat nu op Netflix.

Netflix pest abonnees met effect, dus gooit het ook zijn prijzen omhoog

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen