Hoe je nog minder last krijgt van spam in Google Gmail

Apps Jeroen Kraak 5 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Spam is een grote ergernis voor veel mensen. Dan hebben we het niet over diegenen die het in de macaroni doen, maar de troep die in je e-mailbox terechtkomt. Gelukkig ga je daar met Google Gmail flink minder last van krijgen.

E-mails waar je niet op zit te wachten, zorgen voor flinke irritaties. Die Afrikaanse prins die je geld belooft, nep-mailtjes van Amazon of aanbiedingen waar je nooit om hebt gevraagd, wil je gewoon niet binnenkrijgen in Google Gmail.

Minder spam in Google Gmail

Gelukkig is Google Gmail al heel slim en filtert het ongewenste e-mail naar een speciale box. Je kunt dan nog kijken of er echt niet iets tussenzit wat er per ongeluk is uitgefilterd, maar dit gebeurt in de praktijk bijna nooit. Toch is minder rotzooi in die box nog fijner en dus komt het bedrijf met nog betere maatregelen.

Google voert veranderingen door in Gmail, waardoor het voor spammers moeilijker wordt om rotzooi te verzenden. Bedrijven die veel bulk-e-mails sturen, moeten zich identificeren. Zo kan een medium dat een nieuwsbrief verstuurt laten zien dat ze geen spammer zijn, terwijl dat voor spammers die ongewenste post verzenden veel moeilijker is.

Onder bulk-mailers vallen bedrijven die meer dan 5.000 mails op een dag verzenden. Door deze controle in te voeren, zou spam met 75 procent verminderd worden.

Een groot probleem

Overigens is Google niet het enige bedrijf dat werkt aan deze functie. Het doet dit samen met Yahoo, dat ook een eigen e-mailservice heeft. Zo heb je in Gmail ook geen last van Yahoo-spammers. Het zou dus fijn zijn als ook Microsoft, dat ook gratis e-mailaccounts heeft, deze functie ook gaat implementeren.

Google gaat Gmail-accounts verwijderen: zo voorkom je het
Gmail op je telefoon (Afbeelding: Unsplash / Solen Feyissa)

Spam is namelijk een groot probleem. Cybersecuritybedrijf Kaspersky heeft er in 2022 nog onderzoek naar gedaan. Uit het onderzoek bleek dat 48,63 procent van alle verzonden e-mails spam is. Iets wat je waarschijnlijk ook herkent als je de spammap in Google Gmail opent en ziet hoeveel rotzooi de dienst er voor jou al heeft uitgehaald.

Google Gmail krijgt nu ook deze emoji’s voor je e-mails

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen