Google moet handige functionaliteit loslaten na rechtszaak met Sonos

Smart Home Mark Hofman 7 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Consumenten met meerdere Google Home speakers in huis zullen de komende te maken krijgen met een vervelende update. Google werd namelijk aangeklaagd door Sonos, dat inmiddels door de Amerikaanse Internationale Handelscommissie (USITC) in het gelijk is gesteld.

Het Amerikaanse bedrijf van CEO Sundar Pichai heeft zich schuldig gemaakt aan patentinbreuk. Sonos heeft namelijk de rechten op de functionaliteit die verschillende speakers tegelijkertijd aanstuurt. Een functionaliteit die Google voor zijn speakers gebruikt.

Google Home krijgt een downgrade

Consumenten met meerdere Google Home-speakers in huis weten hoe makkelijk het is dat je ze allemaal tegelijkertijd aan kunt sturen. Consumenten met meerdere Sonos-speakers overigens ook, want daar werkt het namelijk exact hetzelfde. Dat is in ieder geval wat de Amerikaanse Internationale Handelscommissie heeft bepaald. Sonos waarschuwde eerder al dat de speakers van Google bepaalde functionaliteiten moeten laten vallen vanwege de rechten die het bedrijf heeft. Dat het bedrijf daadwerkelijk zo snel in het gelijk gesteld zou worden zag alleen niemand aankomen.

Google Home-speakers moeten binnen nu en zestig dagen voorzien zijn van een nieuwe update. Een update die ervoor zorgt dat het tegelijkertijd besturen van de speakers niet meer mogelijk is. Op dit moment kunnen consumenten bijvoorbeeld het volume van alle speakers tegelijkertijd aanpassen, maar dat is iets waar Sonos het alleenrecht op heeft. Daarom mag het bedrijf dit binnenkort niet meer aanbieden en moet jij dus je speakers één voor één regelen. Een stuk minder makkelijk, dus.

Waarom je snel moet updaten

Google waarschuwt dat een kleine groep gebruikers een andere manier moeten vinden, bijvoorbeeld door een nieuwe app te gebruiken, om apparaten te installeren of te updaten. Zeker wanneer er in een set-up gebruik gemaakt wordt van een speaker van een ander merk moeten consumenten wel echt snel updaten. Dat heeft te maken met het feit dat je volledige opstelling anders misschien niet meer kan functioneren. En dat zou zonde zijn natuurlijk.

 

Mensen met een Google Home in huis kunnen binnenkort dus ook via de Google Assistent niet meer vragen om meerdere speakers tegelijkertijd aan te sturen. Het is uiteraard te hopen dat het bedrijf hier binnenkort een oplossing voor vindt, al zal dat best nog wel eens lastig kunnen worden. Hoe je het ook went of keert: het is de consument die hier de dupe van is. En zuur is het zeker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen