Google Lens haalt meer uit je Android-telefoon (en zo doet het dat)

Tech Dennis Mons 25 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Er zijn van die functies die niet iedereen op zijn of haar Android-telefoon kent. Google Lens is er één van. Maar het is niet zomaar een zoekfunctie, het kan je leven verrijken. Dit is waarom.

Google Lens bestaat al sinds 2017 voor Android en sinds 2018 voor iOS, maar écht ingeburgerd is het niet. Ondank het feit dat in die vijf jaar een hoop is veranderd, is het niet per direct een app die men snel aangeslingerd. En dat is om deze redenen jammer.

Dankzij Google Lens op je Android-telefoon leer je snel een hoop

Het is niet alsof Google Lens niet vrij aanwezig is op je Android- of iOS-telefoon. Zo is het ook te vinden in je Zoek-functie van je Android-telefoon. Toch bestaat er ook een aparte app die wellicht de stap kleiner maakt.

Hoe dan ook (Google Lens vereist een kleine uitleg), het is een bijna magische app. Het vergelijkt jouw foto of video met die van andere ingestuurde beelden van Google-gebruikers op het internet. De kunstmatige intelligentie vogelt uit wat relevant is en wat niet.

Wanneer jouw aangevraagde zoekopdracht enigszins overeenkomt met die ingediende plaatjes en video’s begint Google Lens met antwoorden te strooien. En in alle eerlijkheid, dat is verdraaid accuraat.

#1 Met Google Lens zoeken naar informatie in vreemde steden

Ongetwijfeld heb je een keer in Zierikzee of Innsbruck gestaan en gedacht: wat is dit gebouw? Natuurlijk kan je achter een tourgids met een te kleine paraplu aan lopen met je stomme vlaggetje en een bagger-koptelefoon uit de jaren tachtig (heeft z’n charme overigens). Maar je kan in je eentje ook gewoon op je Android, Google Lens gebruiken bij een gebouw. Gebruik daarvoor de Places-filter en je komt een hoop te weten.

Zelfs over je eigen woonstad. En geloof ons: da’s bést wel heel erg leuk.

#2 De vertaalfunctie op Android en iOS is inmiddels onwerkelijk

We hebben al eens mogen meemaken dat het reizen en eten bestellen in Japan nogal lastig was. Maar de huidige versie van Google Lens maakt dat zó enorm makkelijk. Google Translate kan je prima helpen met talen gebaseerd op Latijn, máár Google Lens pakt Kanji (Japans), Cyrillic (o.a. Russisch) en Arabisch ook makkelijk aan. Je krijgt meteen een redelijke, realtime, vertaling van bijvoorbeeld een treinaankondiging of simpelweg het menu van een restaurant.

anroid ios google lens
De wereld aan je voeten. (Afbeelding: Google)

#3 Old school schijven naar uitgetikte tekst

Mocht je nog graag schrijven tijdens bijvoorbeeld een vergadering of college, dan kan Lens je helpen het naar tekst om te zetten. En nee het helpt niet als je als een dokter schrijft, maar over het algemeen weet het algoritme je gekrabbel om te zetten naar tekst.

Google Lens
Kijk hoe makkelijk het ware gevoelens oppakt. (En check zeker onze podcast!) (Afbeelding: WANT: Dennis Mons)

Het unieke aan Lens is ook dat het keurig je notities bewaart (dus je hoeft niet bang te zijn dat je je kladblaadje verliest) én je kan de tekst met je stem aanpassen door het op te lezen en eventueel aanvullingen of verbeteringen te maken.

Al met al is Google Lens in combinatie met Google-alles gewoon een fantastische app op Android en iOS die je leven echt kan verrijken. Dus zet het gerust op je startscherm, want wijs het op plantjes, vogels, gebouwen of wellicht onze redactie en het weet was het is of zou moeten zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen