Google Maps: 5 handige tips om veiliger en beter te navigeren

Onderweg naar werk en benieuwd hoe lang je vandaag in de file staat? Of op weg naar een onbekende locatie op vakantie en hulp nodig met navigeren? Google Maps is je beste vriend. Het platform werkt ultra soepel op de laptop, tablet, en smartphone, en tijdens het wandelen, fietsen, autorijden en meer.

Google Maps barst van de handige functies die frustratie tijdens het navigeren voorkomen. Daarnaast zijn er ook een aantal voorbereidingen die je zelf kunt trekken om het navigeren aangenamer te maken. Zeker met COVID als extra stressfactor voor het afleggen van een veilige route. Hier een paar tips. Doe er je voordeel mee.

Wel of niet met het OV?

Reis je niet met de auto, fiets, of de benenwagen, maar met het OV? Dan kun je Google Maps nog steeds raadplegen. Niet voor de route, maar om te zien hoe druk het is. Het platform heeft namelijk ‘transit crowdedness predictions‘ die laten zien hoe druk het waarschijnlijk is in de trein, bus, tram, of metro. Dit is een relatief nieuwe functie voor wie drukke plekken en piekuren het liefst mijdt.

De functie laat zien of er veel beschikbare plekken zijn, of je trein tjokvol is, of iets daar tussenin. Pandemie of niet: niemand houdt van een overvolle trein.

Google Maps’ transit crowdedness predictions zijn, na een pilot in New York en Sydney, nu beschikbaar in 100 landen. Wellicht ook in het land waar jij naartoe op vakantie gaat.

Smartphone gebruik
Smartphone gebruik (Afbeelding: Tim Samuel / Pexels)

Gebruik Google Maps om te checken hoe druk het ergens is

Naar een restaurant, café, of andere openbare ruimte gaan is anno 2021 niet zonder risico. Mijd je drukke plekken het liefst? Gebruik dan Google Maps om te checken hoe druk het op bepaalde locaties is.

Dit doe je door je bestemming op te zoeken in Google Maps >> scroll naar beneden naar het Business Profile >> zie hier op welke tijden de locatie, bijvoorbeeld de supermarkt of je favoriete bakker, het drukst bezocht is.

Op basis van die informatie kun je een spits moment mijden. Dat is veiliger en daarnaast hoef je hierdoor waarschijnlijk niet in de rij te staan. Dubbel winnen dus.

Plan je route voor vertrek en sla bijzondere locaties op in Google Maps

Om te voorkomen dat je onderweg voor verrassingen staat is het verstandig om voor vertrek je route alvast te plannen en te checken in Google Maps. Zeker wanneer je op vakantie gaat en je route uit verschillende delen bestaat. Om een volledige trip te plannen open je Google Maps >> zoek je eerste bestemming >> klik op het pijltje voor de routebeschrijving >> klik op de ‘+’ om meer bestemmingen toe te voegen aan je trip.

Het is ook mogelijk om locaties op te slaan in je favorieten. Bijvoorbeeld een kasteel in Bavaria dat je wilt zien, of dat ene mooie strand in Portugal. Om al je opgeslagen favorieten te bekijken ga je naar het Google Maps menu >> kies ‘Your Places’ >> hier staan je opgeslagen locaties. Die kun je vervolgens toevoegen aan je route.

Ben je bij het kasteel aangekomen en heb je te veel foto’s gemaakt? Bekijk dan hier de beste tips & tricks om ze te organiseren in Google Photos.

Schloss Neuschwanstein Google Maps
Schloss Neuschwanstein (Afbeelding: Miahil Tudor / Pexels)

Sla je kaarten en routes op voor offline gebruik

Het bestaat anno 2021 haast niet meer, maar het kan voorkomen dat je ergens geen internet hebt. Bijvoorbeeld in de Oostenrijkse bergen of in een klein Italiaans dorpje. Of simpelweg wanneer je ontvangst op de Nederlandse wegen en paden even wat minder is. Voorkom dat je in deze gevallen zonder routebeschrijving komt te zitten en de papieren landkaart (die je niet hebt) erbij moet pakken, en sla je kaarten op voor offline gebruik. Dit is ook handig wanneer je overzees bent en een hoge telefoonrekening wilt voorkomen.

Kaarten offline opslaan en naar je smartphone downloaden doe je door de Google Maps app te openen >> zoek het deel van de kaart of de locatie die je wilt opslaan >> klik op het adres onderaan het scherm >> klik op ‘Download’ rechts op je scherm.

Simpel maar onmisbaar: gebruik een smartphone houder

Geen smartphone houder gebruiken tijdens het navigeren in de auto is niet alleen illegaal en gevaarlijk, maar is daarnaast ook enorm onhandig. Zorg daarvoor voor een goede smartphonehouder voor in de auto. We leggen de nadruk hier graag op ‘goede’, want er zijn ontelbaar veel super goedkope, maar super crappy standaards te koop waar je smartphone uitvliegt of vanaf valt wanneer je over een uitstekende klinker rijdt.

Een smartphone houder is overigens ook tijdens het navigeren op de fiets een goed idee. Dit voorkomt dat je zwalkend en slingerend over het fietspad of het wegdek de juiste afslag probeert te vinden.

Reageer op artikel:
Google Maps: 5 handige tips om veiliger en beter te navigeren
Sluiten