Jelle van Es
Jelle van Es Games 5 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Streamen vanaf je PlayStation 5: dit heb je nodig en zo doe je het

Wanneer je op je PlayStation 5 speelt, dan geniet je natuurlijk al van vele voordelen. Weinig laadtijden, strakke graphics en een heerlijke controller. En als je dan toffe dingen meemaakt, dan kan ik me voorstellen dat je die wil delen. Met de Elgato HD60 X is dat een fluitje van een cent.

Ja, een accessoire als een Elgato HD60 X is wellicht het meest geschikt als je veel wil gaan streamen vanaf je PlayStation 5 naar bijvoorbeeld Twitch. Maar soms maak je gewoon toffe dingen mee. Denk daarbij aan een enorm lange killstreak in Call of Duty. Nou, met dit stukje hardware heb je dan de mogelijkheid om die beelden in hoge kwaliteit op te slaan en later te delen met je volgers.

Elgato is een partij die al langer apparaten maakt om beelden van spelcomputers op te nemen en te delen. Ik heb in het verleden met meerdere apparaten gewerkt. Maar als je een gloednieuwe PlayStation 5 of Xbox Series X hebt, dan is het goed om te kijken naar deze HD60 X. Deze geeft je namelijk net wat meer mogelijkheden en levert betere beelden op. Bovendien is het makkelijk om mee te werken.

Zo neem je je beelden van de PlayStation 5 op

Het eerste dat je doet, is natuurlijk de Elgato HD60 X uit de verpakking halen. Dan merk je wat voor een klein stukje hardware het is. Dat is handig, want op die manier neemt het weinig ruimte in. Bovendien is hij ook makkelijk in gebruik. Vanaf de PlayStation 5 of Xbox Series X (of een andere spelcomputer) laat je de HDMI kabel vanaf de spelcomputer lopen naar de HDMI In van het stukje hardware. Vervolgens gebruik je de meegeleverde HDMI-kabel om de HDMI Out port te verbindingen met je televisie en beeldscherm.

Elgato HD60 X PlayStation 5
Makkelijk aan te sluiten (Afbeelding: Elgato)

Op die manier loopt het beeld dus door. Het mooie daarbij is dat je gewoon je games in 4K kan spelen met een framerate van 60 FPS. Dat is de resolutie die wordt doorgegeven. Maar voor de opnames zelf wordt het wat teruggeschaald. Daar kun je met 60 frames per seconde een resolutie van 1080p opnemen. Dat is over het algemeen meer dan genoeg voor je streams en captures.

Aansluiten op je pc

Als je de Elgato HD60 X hebt aangesloten op je PlayStation 5, dan is het vervolgens zaak om hem aan te sluiten op je pc of Mac. Dat doe je met de meegeleverde USB-C naar USB 3.0 kabel. Deze zorgt ook voor de stroom. De pc heeft daarbij overigens wel de voorkeur. Met de software of je Windows-apparaat kun je namelijk 10-bit HDR opnemen. Die functie is niet aanwezig op de Mac. Dus voor de beste beelden is het gebruik van de pc aan te raden. Dat is sowieso handiger, omdat je daarmee de streams over het algemeen een stuk soepeler laat lopen.

De software (Afbeelding: Elgato)

Fijne software

Goed, alles staat klaar en je bent klaar om je beelden op te nemen. Het mooie aan de Elgato HD60 X is dat je geen settings hoef te veranderen op je PlayStation 5. Bij oude modellen moest je de 4K Video Transfer Rate aanpassen en in de tijd van de PlayStation 4 moest je ook nog wat instellingen aanpassen. Maar daar is nu geen sprake van. Als je alles hebt aangesloten, dan werkt het. Wat rest is software te downloaden. Als je nul ervaring hebt, dan is de software van Elgato zelf handig. Het geeft je een goed beeld van wat er mogelijk is. Bovendien maak je gebruik van Flashback recording. Als je dan in Call of Duty een toffe kill maakt, maar je had je recording niet aanstaan, dan kan hij alsnog achteraf dat opnemen. Op die manier beperk je ook de ruimte die wordt ingenomen door de hardeschijf door de opnamen.

Wil je wat verder gaan met het opnemen van je favoriete PlayStation 5-game met de Elgato HD60 X, dan is het goed om te weten dat het ook perfect werkt met OBS. Dat is momenteel de meest populaire streamingtool en geeft je de mogelijkheid om bijvoorbeeld je webcam en audio-recordings toe te voegen aan de stream. Omdat je een directe input hebt, hoef je niet te gaan klooien met audio die met vertraging wordt uitgezonden om alles synchroon te laten draaien. Het is echt een verademing met wat ik uit het verleden gewend ben en ik kan het iedereen op die manier aanraden.

Lekker streamen (Afbeelding: Elgato)

De Elgato HD60 X is nu beschikbaar en onder andere hier te scoren. Wil je meer lezen over alles dat met de PlayStation 5 heeft te maken? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Streamen vanaf je PlayStation 5: dit heb je nodig en zo doe je het
Sluiten