Google Maps voor Android brengt licht aan het einde van de tunnel

Apps Jeroen Kraak 16 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Het is het ideale excuus om een telefoongesprek te beëindigen: “Ik rijd nu een tunnel in.” Het is alleen jammer als het echt gebeurt en invloed heeft op je navigatie. Gelukkig maakt Google Maps hieraan een einde op je Android-smartphone.

Wanneer je door een tunnel rijdt, verlies je soms het contact met zendmasten of satellieten, waardoor je geen internet- of GPS-verbinding hebt. Sterker nog, bij een iPhone komt dan bijvoorbeeld de SOS-noodoproep als optie naar voren. Google Maps leidt je wel door de tunnel, maar niet met exacte precisie.

Dat gaat nu veranderen, tenminste als je een Android-telefoon hebt. Google Maps maakt gebruik van een speciale techniek, die je vanaf nu kunt inschakelen, zo meldt SmartDroid.

Google Maps navigeert je door een tunnel

Google Maps gebruikt hiervoor een functie van zijn kleine broertje Waze. Dat navigatiesysteem, dat ook eigendom is van Alphabet, heeft speciale Bluetooth-beacons geïnstalleerd in tunnels in verschillende steden.

De Bluetooth op je Android-telefoon kan verbinding maken met deze beacons, waardoor een precieze locatie bepaald kan worden. Hierdoor kan een navigatie-app zoals Google Maps precies zien waar je bent en je zo de juiste kant op sturen.

Google Maps voor Android brengt licht aan het einde van de tunnel
Straks ook in de tunnel. (Afbeelding: Isaac Mehegan / Unsplash)

Deze techniek is niet nieuw; het wordt bijvoorbeeld al in enkele grote winkelcentra gebruikt om je daar naar de winkel te leiden waar je naar op zoek bent.

Alleen nog op Android

Om gebruik te maken van de nieuwe functie van Google Maps, moet je wel de instellingen van je telefoon aanpassen. Hiervoor moet je wat dieper in de app duiken. Ga hiervoor naar Instellingen > Navigatie-instellingen. Daar zou je nu Bluetooth tunnel beacons moeten zien. Vink deze functie aan en je hebt betere navigatie onder de grond.

Overigens kun je in de Navigatie-instellingen ook andere functies aan- of uitzetten die je helpen bij het navigeren, zoals het weergeven van snelheidslimieten of Live View als je te voet bent.

Heb je een iPhone in plaats van een Android? Dan zul je voorlopig nog moeten wachten. Het is nog onbekend wanneer de Google Maps-functies naar iOS komen.

Android Auto verkast door innovatieve gadget naar je oude benzinebak

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen