Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 20 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

Zeven onbekende Google Maps functies en hacks die je moet kennen

Google Maps is een tool waarmee je veel meer kunt dan simpelweg je route uitstippelen of je huis opzoeken. De vele functies die de applicatie rijk is, zijn vaak onbekend en onontdekt door het grote publiek. Dat is jammer, want je kunt waarschijnlijk veel meer uit Maps halen dan je nu al doet. Dit zijn de handigste onbekende Google Maps functies en hacks, die jouw gebruik een stuk gemakkelijker gaan maken.

1. Bekijk de verkeersdrukte real-time

Wist je wel dat je via Google Maps kunt checken hoe druk het verkeer is? Via het menu links bovenin je beeldscherm kun je op ‘traffic’ klikken en zo real-time zien hoe druk het op de weg is. Je kunt ook overschakelen van ‘live traffic’ naar ‘typical traffic’, zodat je een indicatie hebt van hoe het verkeer ergens op een bepaalde tijd is.

Google Maps

2. My Maps

Nog niet iedereen heeft My Maps ontdekt. Dit is een speciaal onderdeel van Google Maps waarin je eigen gepersonaliseerde kaarten kunt bewaren, routes kunt opslaan en je foto’s en video’s met geo-tags. Daarnaast kun je je kaarten ook delen met je vrienden of de hele Google Maps-community (ja die bestaat). Dit is handig, omdat je ook kaarten of routes van anderen kunt bekijken. Als je een toerist bent in een andere land, of gewoonweg een nieuwe plek wilt ontdekken, dan kun je heel gemakkelijk via bestaande kaarten goede aanbevelingen vinden.

3. Reis door de tijd met Google’s Timelapse

In 2014 introduceerde Google een manier voor gebruikers om te zien hoe Street View, maar voornamelijk de wereld, door de jaren heen zijn veranderd. Je kunt Time Lapse via deze link bezoeken. De pagina laat je verschillende plekken op de wereld zien, van 1984 tot 2016. Tof om eens te checken wanneer je niet zo veel te doen hebt.

4. Bekijk en wis je Google Maps-geschiedenis

Google biedt veel gratis services aan. Maar, ze verdienen natuurlijk wel aan adverteerders die bijvoorbeeld via Google Maps jou naar hun restaurant of winkel proberen te lokken. Het Amerikaanse techbedrijf houdt dan ook veel gegevens bij van jouw whereabouts en zoekopdrachten op Maps. Je kunt de gedetailleerde geschiedenis terugvinden via deze link. Op die pagina kun je je zoekgeschiedenis op Google ook wissen (dit geldt niet alleen voor Maps).

5. God-view

De lijn tussen Maps en Google Earth is door de jaren heen steeds dunner geworden. Je kunt gemakkelijk schakelen tussen de twee door op ‘satelliet’ te klikken. Door eerst naar de satelliet-weergave te gaan, en vervolgens op 3D te klikken, krijg je een soort mix te zien van Maps en Earth. Laten we het God-view noemen. Houd (op je pc) de Ctrl-knpop ingedrukt en vlieg over bijna iedere plek.

Google Maps

6. Lui zoeken

Ben je op zoek naar een restaurant in de buurt van je werk, of een McDonalds in de buurt van een bepaalde straat? Dan kun je daar op zoeken in Maps, zonder dat je er bij in de buurt hoeft te zijn of eerst naar die buurt hoeft te zoeken. Lekker lui dus. Zit je bijvoorbeeld in Amsterdam, maar wil je weten waar de dichtstbijzijnde McDonalds voor de Lange Lauwerstraat in Utrecht moet zijn? Typ dan McDonalds ‘dicht bij’ Lange Lauwerstraat. Maps laat je dan automatisch zien dat die aan de Oudegracht of aan de Lange Viestraat is.

De rechtermuisknop, zo simpel kan het zijn

Wist je al dat je met een klik op de rechtermuisknop opeens veel toffe opties hebt? Een daarvan is het meten van afstanden. Heb je de dichtstbijzijnde McDonalds getraceerd, maar ben je nog niet tevreden en wil je weten hoe ver het is om langs beide te lopen? Dan kun je hier met een paar keer klikken en wat punten vastleggen achter komen. De rechtermuisknop dus!

Google Maps

Naast de handige functies van Maps, kun je de applicatie ook gebruiken om te zoeken naar geinige of bizarre beelden. Ken je deze onverwachte beelden op Maps al?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!