Google Maps verwijdert gegevens omtrent abortus

Tech Wesley Akkerman 4 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Met een nieuwe functie voor Google Maps speelt de zoekgigant in op de actualiteit omtrent de Amerikaanse situatie over abortussen. Dit is een gevoelig onderwerp dat niemand verder iets aangaat, behalve de persoon die hiervoor kiest. De Amerikaanse techgigant zegt voorzichtig met dit soort informatie om te gaan.

Wanneer je in de Verenigde Staten een abortuskliniek bezoekt, dan verwijdert Google die gegevens automatisch uit je locatiegeschiedenis. Dat maakt het bedrijf bekend via zijn eigen blog. Dit geldt ook voor mensen die andere gevoelige plekken bezoeken, zoals opvanghuizen voor mensen die mishandeld zijn en klinieken voor gewichtsverlies.

Google Maps verwijdert data uit geschiedenis

Het verwijderen van die informatie gebeurt niet direct. Het is wel vrij rap nadat iemand zo’n locatie bezoekt. Wanneer het systeem de locatie herkent, dan verwijdert het de gegevens direct. Dit paste Google aan nadat Amerikaanse rechters besloten dat een abortus laten uitvoeren niet meer standaard legaal is in de VS.

Google Maps
Google Maps (Afbeelding: Google)

Mocht je je locatiegeschiedenis helemaal willen uitschakelen, dan kun je dat ook gewoon instellen. Via de website van Google lees je hoe dat moet. Dan hoef je je helemaal geen zorgen te maken over dit soort dingen. Daarnaast laat het bedrijf weten dat Fitbit binnenkort ook een belangrijke update krijgt.

Fitbit-gegevens over menstruatie

Wanneer je via Fitbit je gezondheid in de gaten houdt en bijvoorbeeld je menstruatie bijhoudt, dan kun je straks in één keer meerdere logs verwijderen. Ook dit gaat natuurlijk niemand wat aan, dus het is goed om te zien dat Google hier verstandig mee omgaat. Dit soort informatie is privé en moet altijd privé blijven.

Maar dit soort updates moeten ook voorkomen dat mensen aangeklaagd kunnen worden wanneer ze hulp zoeken bij een kliniek, arts of ziekenhuis. Data uit je persoonlijke (Google-)geschiedenis kan als bewijs gebruikt worden in een Amerikaanse rechtszaak. En dat is wel het laatste waar je mee bezig wil zijn wanneer je een abortus overweegt.

Ons Nederlandse bestel is krakkemikkig, maar goddank nog niet zo erg als in Amerika.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Google

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen