Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Tech 19 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Google krijgt megaboete van Rusland wegens tonen beelden Oekraïne

Google ontvangt een megaboete van Rusland, ter waarde van 356 miljoen euro, omdat het bedrijf bepaalde YouTube-video’s niet verwijdert. Die video’s, die dus nog online staan, gaan in tegen Russische wetten. In de video’s vind je “verboden content”, aldus de staatscommunicatiedienst Roskomnadzor.

De video’s zijn volgens de Russische regering verboden, omdat ze terrorisme en extremisme promoten en foutieve informatie weergeven over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De staatsmedia aldaar doet flink haar best om het volk een bepaald beeld te laten zien; daar helpt het internet niet bij.

Google versus Rusland: de volgende ronde

Eerder dit jaar, in maart, dreigde Rusland al een boete aan Google uit te delen om hetzelfde principe. Het bedrijf moest eveneens “illegale” YouTube-video’s verwijderen, anders lag het land er een boete op van pakweg negentig miljoen euro. Die boete kon oplopen tot twintig procent van de jaarlijkse omzet.

YouTube concurreert
Google onder vuur door de Russen. (Afbeelding: ANP)

De huidige boete belichaamt een flink deel van de omzet van Google in Rusland. Maar of het bedrijf daadwerkelijk gaat betalen is onduidelijk. De softwaregigant reageert vooralsnog niet op aanvragen vanuit de pers over dit onderwerp. Mogelijk laat het bedrijf de boete gewoon op de mat liggen.

Niet meer actief in Rusland

Google kondigde sowieso aan zijn activiteiten te stoppen in het Rusland van Putin. De overheid legde namelijk beslag op de assets in dat land, waardoor het eigenlijk niet meer mogelijk was de boel draaiende te houden. Vorige maand vroeg de Russische tak daarom faillissement aan.

Rusland en Google hebben sowieso zacht gezegd geen fijne relatie. Afgelopen december kreeg het Amerikaanse bedrijf nog een boete van bijna honderd miljoen euro, omdat het weigerde verbannen content te verwijderen. Maar sinds de oorlog in Oekraïne is de situatie tussen beide grootmachten flink geëscaleerd. Dit verhaal krijgt nog wel een staartje en de kans is groot dat Rusland achter het net vist.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reuters

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Google krijgt megaboete van Rusland wegens tonen beelden Oekraïne
Sluiten