Google onderneemt actie tegen valse recensies met 1 ster

Tech Wesley Akkerman 19 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

De laatste tijd komt het vaker voor dat mensen een recensie van één ster achterlaten op lokale winkel- en horecapagina’s binnen Google. Dit zijn meestal scammers, die cadeaukaarten of kortingen eisen en in ruil daarvoor hun review weghalen. Voor lokale ondernemers is dit killing, maar de zoekmachinegigant werkt aan een oplossing.

Onlangs gaf de New York Times nog aandacht aan de huichelachtige manier waarop reviewers te werk gaan binnen de zoekmachine van Google. Voornamelijk (lokale) restaurants waren doelwit van scammers die uit zijn op geld. Tegen een vergoeding halen ze hun negatieve en totaal misplaatste online review weg.

Google zit op de zaak

Dergelijke reviews zijn van groot belang voor lokale ondernemers, die het ook vaak moeten hebben van (online) mond-tot-mondreclame. De scammers willen niet eens per se een kortingsbon voor de winkel of het restaurant in kwestie. In plaats daarvan eisen ze Google Play-bonnen ter waarden van tientallen tot honderden dollars.

Google Chrome browser coronavirus
Google-zoekmachine binnen Chrome-browser. (Afbeelding: Denis Charlet / AFP)

Waarom is dit zo’n groot probleem? Ondernemers kunnen zelf geen reviews weghalen, voorkomen of verbergen. Een negatieve review op jouw zaak is als een soort vetvlek op een witte broek: eeuwig zonde en gaat waarschijnlijk nooit meer weg. In elk geval niet zonder hulp van Google of door een scammer te betalen.

Niet in zee gaan met scammers

Uiteraard raadt niemand aan zo’n scammer te geven waar die op uit is. Maar sommige ondernemers zien geen andere uitweg. Google heeft inmiddels laten weten op de hoogte te zijn van het probleem en daar iets aan te willen doen. Het bedrijf vraagt aan bedrijven om dergelijke reviews aan te geven, zodat medewerkers ernaar kunnen kijken.

Mocht het inderdaad gaan om zo’n scamreview, dan haalt de zoekmachinegigant de vetvlek voor je weg. Dit druist immers tegen de richtlijnen van diensten als Google Maps of de zoekmachine in. Het is niet duidelijk hoe lang het precies duurt voordat het bedrijf actie onderneemt nadat je een review aangeeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

New York TimesGoogle

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen