Met deze 7 geheimen van de Google Play Store haal je meer uit je Android

Apps Sam Dille 24 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

De Google Play Store is een handig hulpmiddel waar je Android-apps in kunt downloaden en verwijderen. Maar ook de Play Store heeft zo zijn geheimen. Er zijn namelijk heel wat verborgen functies die de app-winkel veel beter maken.

Sommige van de functies zijn tijdbesparende snelkoppelingen, terwijl andere je een gedetailleerd overzicht geven van jouw app-gebruik. Hoewel ze zijn verborgen, zijn ze heel makkelijk te vinden en te gebruiken.

7 verborgen Google Play Store functies voor jouw Android-smartphone

Wij hebben de beste voor je op een rij gezet. Na het lezen, vraag je je vast af hoe je al die tijd zonder deze functies kon!

#1 Vliegensvlug apps installeren

In de Google Play store komt het vast vaak voor dat je een toffe applicatie tegenkomt. Dan navigeer je naar de app-pagina en klik je op ‘Installeren’. Dit is eigenlijk omslachtig, want er is een manier waarop dit veel sneller kan. Als je namelijk het app-pictogram in het hoofdscherm ingedrukt houdt, verschijnt er direct een mogelijkheid om de app te installeren. Dat bespaart je weer wat tijd.

Play Store Google
De Play Store. (Afbeelding: Unsplash / Obi Onyeador)

#2 Apps updaten ging nog nooit zo snel

Met de app-catalogus van Google kun je ook apps updaten die je al geïnstalleerd hebt. Maar hier hoef je de Play Store niet eens voor te openen. Zodra je het app-pictogram van de Play Store ingedrukt houdt, verschijnt er een pop-up. Kies op deze pop-up voor de optie ‘Mijn apps’. Hier vind je een lijst met alle apps die je hebt geïnstalleerd en de beschikbare updates. Je kunt vervolgens met één druk op de knop alle Android-apps tegelijk updaten.

#3 Apps verwijderen in de Play Store

Het kan nooit kwaad om af en toe eens door je apps te spitten en wat titels te verwijderen die je niet gebruikt. Maar dat is best een grote taak, waar je gewoon niet altijd tijd voor hebt. Ten minste, voordat je deze Google Play Store-truc kende.

Open de Play Store op je telefoon, tik op je profielfoto in de rechterbovenhoek en selecteer ‘Apps en apparaat beheren’. Klik vervolgens bovenaan op ‘Beheren’. Er verschijnt een lijst van alle apps die op dit moment op je Android-toestel staan. Naast elke app staat een vierkantje, die je kan aanvinken als je de app wil verwijderen. Als je klaar bent, kun je rechtsboven op het prullenbakje klikken.

#4 Krijg inzicht in welke apps de batterij van jouw Android opvreten

Veel apps, en met name games, vreten energie op je Android-smartphone. Om dit niet ten koste te laten gaan van de batterij, is het handig om inzicht te hebben in welke apps veel energie verbruiken. Ook dat kan in de Play Store van Google. Tik op dezelfde categorieën ‘Apps en apparaten beheren’ en daarna ‘Beheren’. Bovenin het scherm vind je de mogelijkheid om de lijst te sorteren op ‘Onlangs geüpdatet’. Als je daarop klikt, wordt de lijst gesorteerd op grootte.

#5 Vind makkelijk je oude apps terug

De ‘Beheren-categorie’ in de Google Play Store heeft nóg een goede functie. Op dezelfde plek vind je namelijk een volledige lijst met elke app die je ooit hebt geïnstalleerd. Zo kun je herontdekken wat je op vorige Android-smartphones hebt geïnstalleerd en het meteen opnieuw downloaden.

Zo doe je dat: ga weer naar ‘Apps en apparaat beheren’ en ‘Beheren’. Tik bovenaan de lijst op ‘Geïnstalleerd’. Kies daarna ‘Niet geïnstalleerd’. Je ziet nu een lijst met alle apps die je op vorige apparaten hebt gehad, maar die niet op je huidige toestel staan.

#6 Apps van Google Play Store delen

Het delen van apps doe je vaak door een linkje van de Google Play Store door te sturen. Dit kan alleen veel makkelijker en sneller. We gaan wéér naar onze favoriete categorie. Klik op je profielfoto en selecteer ‘Apps en apparaten’ beheren. Ga deze keer niet naar ‘Beheren’, maar naar ‘Apps delen’ en druk op ‘Sturen’.

Er verschijnt opnieuw een lijst met al je apps. Selecteer het vierkantje naast de app die jij wil delen en verstuur. De Play Store laat nu precies zien wat je op het ontvangende Android-apparaat moet doen om de app te installeren. Zodra je de overdracht aan beide zijden hebt uitgevoerd, staat de app op de andere telefoon en is hij in direct klaar voor gebruik.

#7 Verwijder je Google Play Store geschiedenis

Misschien heb je weleens een app geïnstalleerd in de Google Play Store die je, om wat voor reden dan ook, liever uit je geschiedenis wilt verwijderen. Ook dat kan binnen een paar klikken. Ga naar ‘Apps en apparaat beheren’ en druk op ‘Beheren’. Tik op het vierkantje naast alle apps die je wilt wissen en klik vervolgens op het prullenbak-pictogram met een ‘x’ erin. Dat verwijdert alle geselecteerde apps permanent uit je Play Store-geschiedenis.

Hoe je binnenkort met Android Auto alles in jouw huis bestuurt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen