5 redenen waarom Android simpelweg beter is dan de iPhone

Smartphones Dennis Mons 10 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Wanneer je een nieuwe smartphone aanschaft, heb je veel keuze. Maar de eerste keuze is echter of je kiest voor iPhone of Android. Los van het feit dat Android natuurlijk meer keuze biedt qua toestellen, zijn er nog meer redenen om niet voor een iPhone te kiezen. We zetten er 5 op een rij.

Laten we eerlijk zijn: de aanschaf van een nieuw bel-ijzer is lastig. Het is dan ook niet verwonderlijk dat wij te pas en te onpas mensen raad moeten geven over wat de voordelen en nadelen zijn van bepaalde toestellen. Wat de iPhone betreft kunnen we in ieder geval genoeg redenen geven om deze níét aan te schaffen.

Android wint het op veel vlakken van de iPhone

Even los van de specs van bepaalde toestellen, zijn er ook een aantal overwegingen die je in acht moet nemen om géén eigenaar te willen zijn van een iPhone. En een aantal zijn best voor de hand liggend.

1. De iPhone is peperduur

Apple heeft zijn best gedaan om iPhones goedkoper te maken met bijvoorbeeld de SE. Maar die kosten nog altijd zo’n 550 euro. Voor vergelijkbare specs bij andere fabrikanten van Android-telefoons zoals HTC of Xiaomi betaal je beduidend minder.

Als je je in de contreien van de vlaggenschepen begeeft, zoals de iPhone 14 Pro Max en Samsung Galaxy S23 Ultra, dan verschillen de prijzen echter wel minder.

2. Je krijgt wat je krijgt

Als er één charme is van Android-telefoons, is dat dat je absurd ver kunt gaan met tweaken. Niet alleen het uiterlijk van het besturingssysteem is aan te passen, maar zelfs het hele functioneren.

OnePlus 11 5G, Android, Review
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Bij de iPhone vis je echter achter het net. Apple heeft met iOS een besturingssysteem op de markt gezet dat relatief weinig aan te passen is. Dat is enigszins terecht omdat de fabrikant niet graag ziet dat de telefoon vastloopt.

Ben je echter een persoon die graag creatief bezig is met het inrichten en pimpen van je toestel, dan moet je toch bij Android zijn.

3. Met een iPhone zit je meer klem dan met een Android

Het gesloten ecosysteem van Apple betekent dat je voor een flink deel beperkt bent tot het gebruik van de eigen apps en services van Apple. Dat is op zich niet heel erg, maar in Google Play vind je veel meer apps en diensten.

4. iPhone werkt eigenlijk op zijn best met Apple-hardware

Apple is stug als het gaat om het aansluiten van randapparatuur Om het onderste uit de kan te halen ben je dus eigenlijk ‘verplicht’ bijvoorbeeld ook een Apple Watch, AirPods of HomePod aan te schaffen.

Drie enorm handige tips als je net een Apple Watch hebt
De Series 8. (Afbeelding: WANT/Mark Hofman)

5. Waar is de koptelefoonaansluiting?!

We weten: het is 2023, maar er zijn nog altijd veel mensen die graag een 3,5 millimeter-koptelefoon gebruiken. Aan de ene kant omdat ze wellicht al een koptelefoon met een snoer hebben, of aan de andere kant de beste kwaliteit willen horen (bedraad geluid is nog altijd superieur aan Bluetooth.

Bij de iPhone heb je dus pech terwijl er nog heel veel Android-telefoons zijn waar je wel gewoon je headset in kunt prikken. En natuurlijk: je kan een dongle kopen met een 3,5 milimeterverloopje, maar die kost bij Apple wel nog eens tien euro.

We willen de iPhone echt niet dissen, maar om veel redenen kun je beter voor een Android-telefoon kiezen. Er is enorm veel keus in een heel breed prijsspectrum, dus hoef je je niet scheel te betalen voor een (relatief) beperkte telefoon.

iPhone en Android dicht bij elkaar, maar deze 5 dingen doe je alleen bij Apple

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen