Hoe Google Emoji binnenkort nog belangrijker maakt op Android

Smartphones Jeroen Kraak 17 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Google komt met verschillende toegankelijkheidsfuncties om mensen nog makkelijker gebruik te laten maken van hun Android-smartphone. Zo is het straks mogelijk om handsfree te navigeren en te praten door middel van emoji's.

Hoewel de toegankelijkheidsfuncties vooral bedoeld zijn om mensen met een lichamelijke beperking te helpen, zijn ze ook nuttig voor mensen die dat niet hebben. Het geeft je net wat meer opties. Zo kan je straks via een gezichtsbeweging Android te besturen en praten via een Emoji.

Google introduceert verschillende nieuwe toegankelijkheidsfuncties voor Android en ChromeOS. Een van de belangrijkste toevoegingen is Project Gameface op Android.

Project Gameface komt naar Android: telefoon besturen door gezichtbewegingen

Met Project Gameface is het mogelijk om je Android-telefoon te besturen op basis van hoofdbewegingen en gezichtsgebaren. Handig voor mensen die niet kunnen spreken of een verlamming hebben.

Tot nu toe werd dit programma gebruikt bij het helpen van het spelen van games, maar nu komt het ook naar Android. Je kan bepaalde functies dus toewijzen aan een beweging met je hoofd, een soort zelfgemaakte emoji.

Kijk je bijvoorbeeld naar links, dan kan je dat instellen om een item op het scherm te selecteren. Het optrekken van een wenkbrauw kan je een pagina terug laten gaan en een open mond kan je terugbrengen naar het startscherm.

Het is zelfs mogelijk om in te stellen hoe gevoelig de Android-software moet zijn om een gebaar te herkennen. Zo kan een enigszins open mond iets anders betekenen dan een wijd geopende mond.

Praten via emoji

Het wordt voor Android-gebruikers ook mogelijk om te praten via een emoji. Deze besturen ze via oogbewegingen.

Met een oogbeweging is het mogelijk om een emoji te selecteren, waarnaar de gekoppelde zin wordt uitgesproken door je Android-smartphone. Look to Speak, zoals de functie heet, is nu beschikbaar. Het werkt vergelijkbaar met Project Gameface, met oogbewegingen selecteer je alles.

Google laat Android-gebruikers met emoji's en gezichtsbewegingen telefoon besturen
(Afbeelding: Google)

De nieuwe Lookout-app

Daarnaast kondigde Google ook nog andere toegankelijkheidsfuncties aan: zoals de Lookout-app voor Android. Hiermee is het voor blinde en slechtziende mensen mogelijk om objecten in de echte wereld te vinden. Het vertelt de gebruiker waar tafels in een restaurant staan of waar een bepaalde deur naar de toiletten is. Het zit nog in de bèta, dus de software kan hier en daar nog wat foutjes bevatten.

Door middel van betere en nieuwe toegankelijkheidsfuncties kunnen mensen met een beperking een stuk zelfstandiger worden en zijn ze minder afhankelijk van anderen. Iets wat natuurlijk ontzettend fijn is, omdat het vrijheid aan hun leven teruggeeft.

Android-gebruikers opgepast: nep-WhatsApp probeert wachtwoorden te stelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen