Google verbetert nu je grammatica dankzij deze functie in Search

Tech Dennis Mons 7 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Word je ook zo zenwachtig dat je misschien speelfouten in je zien hebt? Google biedt uitkomst met een nieuwe spellingsfunctie in Search. En zo kun je die activeren.

Hoe doorgewinterd wij als schrijvers ook zijn: we zijn mensen. En een grammaticafoutje is snel gemaakt. Soms is het een typo, soms is het simpelweg omdat je altijd hebt gedacht dat sommige dingen nu eenmaal zo worden geschreven. Google biedt soelaas met zijn AI.

@wantnl

Nederland gaat lekker op deze 3 serie 😍 #netflix #netflixseries #netflixseries2023 #seriesnetflix #content #tips #streaming #streamingtips

♬ origineel geluid – WANT – WANT

Grammatica-check is dankzij Google een fluitje van een cent

Google heeft al enige tijd ontzettend handige functies in Search. Zo is er een ingebouwde dobbelsteen die ontzettend handig is als je bijvoorbeeld een boardgamespeler bent (typ gewoon ‘roll a dice’ in). Daarnaast kunnen muzikanten gebruikmaken van de metronoom door dat in te tikken in de zoek-prompt.

Deze kekke features worden uitgebreid met de spelcheckfunctie. Deze controleert of “een zin geschreven is op een grammaticaal correcte wijze en hoe je die eventueel kunt aanpassen”, stelt Google. Helaas is de checker vooralsnog alleen beschikbaar in het Engels.

Aangezien veel van ons nog veel in het Engels schrijven is het dus verdraaid handig. Het enige wat je hoeft te doen is een zin in het veld te plakken. Vervolgens typ je daarachter ‘grammar check’ of ‘check grammar’ in.

Search geeft je vervolgens de juiste zin én wat er aangepast is. Als de zin wel klopt, krijg je een groen vinkje. Vervolgens is de tekst te kopiëren met de ‘Copy’-knop.

Google Search grammatica
Kom maar door met een Nederlandse versie! (Afbeelding: Google)

Puike regels

Google heeft overigens wel regels welke content het wel en niet checkt. De volgende content is niet toegestaan:

  • Gevaarlijke inhoud
  • Pestende inhoud
  • Haatdragende inhoud
  • Medische inhoud
  • Seksueel expliciete inhoud
  • Terroristische inhoud
  • Geweld en gruwelijkheid
  • Vulgair taalgebruik en grofheid

Achter de schermen gebruikt Google AI om de zin te controleren. Het bedrijf waarschuwt wel dat het systeem niet honderd procent betrouwbaar is. Vooral opgedeelde zinnen zijn nog steeds een uitdaging.

Spellingscheck al aanwezig in andere Google-producten

Dat Google je helpt met spelling is overigens niet nieuw. Google Docs en Gmail hebben die functie al langere tijd. Maar het feit dat je even snel een zin of zinnen kunt laten controleren zonder in die programma’s te zitten, is wel een fijn voordeel.

Of en wanneer Google deze feature ook in het Nederlands uitbrengt is onbekend. Maar aangezien Google’s AI (Bard) flink in ontwikkeling is, is het eigenlijk gewoon een kwestie van tijd. Tot dan mogen wij gelukkig nog even leunen op onze awesome eindredactie.

Wat is kunstmatige intelligentie (AI) en wat kunnen we er precies mee?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen