Google balt met Bard de vuist en is klaar voor het gevecht met ChatGPT

Tech Dennis Mons 7 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Google scherpt zijn messen en gaat de concurrentie aan met de inmiddels wereldberoemde kunstmatige intelligentie ChatGPT. Het AI-project heet vooralsnog Bard en maakt gebruik van Google’s eigen Language Model for Dialogue Applications (LaMDA). En Google is zeker niet de enige partij die ineens bovenop kunstmatige intelligentie duikt, dus dit gaat een interessant jaar worden op dat gebied.

Bij het bedrijf achter ‘s werelds grootste zoekmachine ging eind vorig jaar alle alarmbellen af. Het gebruik van de AI van ChatGPT ging in hele korte tijd door het dak. Inmiddels heeft de dienst in twee maanden tijd meer dan 100 miljoen gebruikers en een einde is nog niet in zicht. Google gaat met Bard trachten de concurrentie aan te gaan.

Gaat ChatGPT door Googles AI het onderspit delven?

In eerste instantie is Bard nog niet overal beschikbaar. Google start eerst met een select aantal testers die het bedrijf vertrouwt, daarna wordt de technologie in de komende weken beschikbaar gemaakt voor een breder publiek.

Ook Google Bard is een chatbot waarbij gebruik gemaakt wordt van kunstmatige intelligentie. Het zoekt daarvoor online informatie zodat het altijd in staat is om ‘verse’ antwoorden te geven van hoge kwaliteit. Het model is gebaseerd op Transformer, een neurale netwerkarchitectuur.

Frappant genoeg maakt ook de AI van ChatGPT gebruik van Transformer. Helemaal intrigerend is dat Transformer is gebouwd door Google in 2017 en aangeboden als open-source software.

“Binnenkort worden AI-gestuurde functies in zoekopdrachten beschikbaar die complexe informatie en verschillende perspectieven verwerken. Daar komt dan eenvoudig te snappen data uit”, zegt Google CEO Sundar Pichai in een blog. “Zo krijg je bijvoorbeeld informatie over blogs van mensen die zowel piano als gitaar spelen. Of het gaat juist veel dieper in op een gerelateerd onderwerp, zoals stappen die je moet nemen als beginner. Deze nieuwe AI-functies zijn binnenkort beschikbaar in Google Search.”

ChatGPT, Google, AI, Bard
De bot van Google (Afbeelding: Google)

Had Bard van Google bewustzijn?

Google was al ver voor de lancering van ChatGPT bezig met AI maar trok tijdelijk de stekker uit de ontwikkeling. Een werknemer beschuldigde het bedrijf er namelijk van de de AI van Google zo slim was dat het bewustzijn had. De persoon in kwestie werd uiteindelijk ontslagen.

Googles Bard is nog niet beschikbaar. Wel kan je de AI van ChatGPT zelf testen. Hier moet je even een gratis account aanmaken op labs.openai.com.

ChatGPT lijkt zijn kunstmatige borst nat te kunnen maken voor Google

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen